Fost ambasador SUA, despre războiul hibrid contra României: E foarte posibil ca multe ramuri din guvern să fi fost infiltrate

Adrian Zuckerman (Getty Images)
Loredana Diacu
04.07.2025

Fostul Guven Ciolacu a greşit că nu a făcut publice mai multe informaţii despre interferenţa rusă în alegerile prezidenţiale, interferenţă care a dus la anularea turului 1 din 2024, crede fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman. Pe de altă parte, el se declară optimist că noul executiv - Guvernul Bolojan - o va face.

Totodată, Zuckerman punctează, într-un amplu interviu acordat Epoch Times, că e greu de crezut că o interferenţă rusă masivă precum cea din 2024 să se fi petrecut fără ca serviciile din România să nu fi prins de veste. Totodată, el îşi exprimă preocuparea că multe ramuri din Guvern au fost infiltrate. Acest lucru trebuie cercetat, consideră fostul diplomat.

"Faptele contează şi eu cred că un motiv pentru care nu fac ceva public (actualul Guvern n.r.), e că sper că investighează ce s-a întâmplat. (...) Eu cred că Guvernul ar trebui să spună mai multe, să explice mai multe. E foarte posibil că multe ramuri la Guvern au fost infiltrate, am auzit lucrul ăsta de mult timp.

E adevărat, nu e adevărat, eu nu ştiu, dar cineva trebuie să se uite la lucrul asta, şi dacă Guvernul a fost infiltrat, dacă Serviciile au fost infiltrate, trebuie să fie curăţat acum. (...) Eu sper ca noul Guvern, odată ce trece de această criză economică, să înceapă să se uite la ce s-a întâmplat ca să poată să cureţe Guvernul şi să nu se mai întâmple aceste lucruri în viitor. Dar nu se poate face totul peste noapte", a declarat Zuckerman.

Redăm fragmentul relevant din interviu. Interviul integral cu fostul ambasador va fi publicat în partea a doua a zilei.

Reporter: Aţi spus, dumneavoastră şi colegii Mark Gitenstein şi Jim Rosapepe, într-un articol publicat în Politico, faptul că preşedintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina cu tancurile, în 2022, dar mulţi nu ştim că, în 2024, a „invadat” România — prin postări pe reţelele sociale. În ambele cazuri, a eşuat — cel puţin pentru moment, spuneaţi dvs.

A eşuat pentru că nu a reuşit să impună un preşedinte. Totuşi, a câştigat minţile multor români. Vedem că faliile sociale s-au adâncit, neîncrederea în autorităţi este la cote maxime, mulţi continuă să şi-l dorescă preşedinte pe Călin Georgescu.

Aş vrea să vă întreb cum vedeţi nivelul actual al ameninţărilor hibride la adresa României, în special cele provenite dinspre Rusia? Cât de reuşită credeţi că a fost invadarea minţii românilor?

Adrian Zuckerman: Eu nu cred că sunt mulţi români care cred în propaganda rusă. Eu cred că mulţi români care au votat pentru Simion şi, în primul tur, anul trecut, cu Georgescu, nu a fost un vot în realitate pentru cei doi, a fost un vot împotriva corupţiei, împotriva unui guvern care nu le-a plăcut, împotriva mai multor guverne care de mai mulţi ani n-au îndeplinit promisiunile Revoluţiei din ’89. Şi aşa că eu cred - şi sper să am dreptate - că nu sunt mulţi români care chiar ţin cu ruşii, care chiar ţin cu această propagandă, ci că au fost folosiţi de aceşti demagogi împotriva Guvernului.

Putem vedea foarte clar că reţelele sociale au fost folosite şi corupte de un atac foarte sofisticat de ruşi prin TikTok, prin Telegram, ca să ajute aceşti oameni care ţin cu ruşii să se prefacă că sunt oameni de dreapta, dar adevărul e că sunt oameni care avansează linia politică a lui Putin, care îl simpatizează pe Putin şi au încercat să transforme România într-o ţară ca Bielorusia, ca Slovacia, ca Serbia şi nu au reuşit aici şi eu felicit poporul român că majoritatea şi-au dat seama de primejdie şi au spus "Nu".

Dacă pot, adaug un lucru: acum mulţi se uită la ce s-a întâmplat şi în restul Europei, unde Rusia lansează atacuri similare cibernetice, hibride şi chiar unele kinetice, sunt explozii...

Comisia Europeană şi membri Parlamentului European au discutat lucrul acesta săptămâna trecută. Am dat exemplu de atacuri, explozii, alte lucruri care au fost distruse în multe ţări europene, care au început de câţiva ani, de la aeroporturi până la staţii de energie în alte locuri. Sunt atacuri cibernetice frecvente împotriva multor ţări ale Europei şi sunt atacuri similare cum a fost în România în ţările care au alegeri: Moldova, Cehia şi alte ţări care vor avea alegeri în următoarele câteva luni, şi aşa că e foarte bine documentat lucrul acesta.

Ruşii fac asta într-un fel foarte sofisticat prin multe companii false pe care agenţii lor le-au creat în Turcia, Anglia şi în alte ţări. Şi aşa că e foarte bine documentat lucrul acesta de serviciile ţărilor occidentale.

Reporter: Şi totuşi, în România, domnule Zuckerman, sunt încă destui români, inclusiv printre pro-europeni, nu doar printre susţinătorii lui Călin Georgescu, care pun sub semnul întrebării motivul pentru care au fost anulate alegerile. Am auzit inclusiv pro-europeni negând interferenţa rusă, spunând „Domnule, s-au anulat alegerile, fiindcă n-a intrat Ciolacu în turul doi şi mai lăsaţi-ne cu ruşii voştri”. Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca toţi românii să înţeleagă că ameninţarea rusă e un pericol real? Că războiul hibrid chiar afectează grav ţesutul social?

Au greşit autorităţile noastre că n-au desecretizat suficiente documente, ar trebui mai multe dovezi? Cum vedeţi dumneavoastră?

Zuckerman: Nu ştiu câţi oameni chiar întreabă lucrul acesta, dar eu am discutat lucrul acesta şi eu cred că cea mai mare greşeală pe care a făcut-o guvernul român e să nu publice un sumar de citit simplu, de câteva pagini pe care poţi să pui adnotări, să dea mai multe exemple, care explică ce s-a întâmplat clar, unde şi cum.

Şi până în ziua de astăzi, eu am spus că Guvernul român ar fi trebuit să facă asta în decembrie anul trecut, mi s-a spus că o să facă asta şi nu s-a făcut până acum. Dar sunt multe articole care au fost publicate de ziare, de posturi, de televiziune, care arată şi documentează această interferenţă. Dar Guvernul tot nu a publicat un raport în scris, cum au făcut serviciile franceze, cum au făcut italienii şi cum au făcut alţii, să arate faptele care s-au făcut aici.

Şi în opinia mea e o greşeală, pentru că publicul trebuie să înţeleagă primejdia, trebuie să înţeleagă toate crimele (în sens de infracţiuni n.r.) şi toate lucrurile făcute de Georgescu şi de Simion. De exemplu, Georgescu a spus că n-a cheltuit niciun ban pentru alegeri şi se ştie că asta e fals, că au venit bani în formă de crypto sau de altundeva. Pentru mine nu-i clar exact cum a fost finanţată campania asta.

Nu-i clar, de exemplu, cum a fost finanţată campania lui Simion. Cum prea bine ştiţi, a fost un scandal acum câteva luni când Simion a angajat o firmă de lobby în America cu un contract de un milion şi trei sferturi de dolari. El a spus că n-a semnat el, ci alţii, după aia a spus că n-a plătit. Care e adevărul aici?

Cineva trebuie să investigheze, trebuie să fie clar de unde au venit banii, cine plăteşte pentru asta. Şi aşa că eu cred că Guvernul trebuie să explice oamenilor exact ce se întâmplă. Că oamenii înţeleg, oamenii sunt deştepţi, dar cineva trebuie să le spună faptele reale.

Nu trebuie să rămână silenzio (tăcere) despre lucruri.

Reporter: Şi totuşi este tăcere. Cum vă explicaţi faptul că autorităţile române nu vin cu noi informaţii? Se speculează - automat când există tăcere, există şi speculaţii, că nu ies noi informaţii pentru că ruşii ar fi fost ajutaţi să interfereze cu alegerile din România de oameni din interiorul sistemului: servicii, politic, justiţie. Care e opinia dvs.? Putea reuşi o interferenţă rusă de calibru celei pe care am avut-o fără ca ruşii să fi fost ajutaţi din interior?

Zuckerman: E greu pentru mine să ştiu, şi ce cred sau nu cred nu contează. Faptele contează şi eu cred că un motiv acum pentru care nu fac ceva public, e că sper că investighează ce s-a întâmplat. După toate astea eu cred că guvernul ar trebui să spună mai multe, să explice mai multe. E foarte posibil că multe ramuri la guvern au fost infiltrate, am auzit lucrul ăsta de mult timp.

E adevărat, nu e adevărat, eu nu ştiu, dar cineva trebuie să uite la lucrul ăsta, şi dacă guvernul a fost infiltrat, dacă serviciile au fost infiltrate, trebuie să fie curăţat acum. Pentru că e greu de crezut că a ajuns la punctul unde a ajuns, fără ori serviciile să nu ştie - ceea ce e greu de crezut - sau cineva a luat o decizie politică după ce au fost avizaţi de servicii ce se întâmplă, să nu facă nimic.

De exemplu, cum a fost fostul şef de la AEP Toni Greblă care a fost dat afară pentru că avea relaţii cu Georgescu, şi el şi soţia lui.

Dimensiunile acestei relaţii între acest domn şi Georgescu nu sunt clare, dar ce e clar e că au existat. Şi lucrurile astea trebuie să fie investigate şi să o vadă dacă a fost o infracţiune sau nu a fost o infracţiune şi trebuie să fie văzut dacă sunt şi alţii care au sprijinit această mişcare de la ruşi şi dacă a fost, trebuie să fie aduşi în faţa Justiţiei.

Reporter: Şi ajungem la următorul subiect, după alegeri, după anularea lor care a cauzat atâta turbulenţă socială n-a fost nimeni tras la răspundere, juridic vorbind, pentru cele întâmplate. Şi nici de-a lungul ultimilor ani, deşi este de notorietate faptul că suntem în război hibrid, că ruşii lucrează cu materialul clientului, că au, cu siguranţă, oameni printre demnitari, politicieni, servicii etc. nu am văzut niciun dosar de genul acesta deschis.

Alte ţări au avut parlamentari acuzaţi de trădare, membri din servicii. La noi în România nimic. Suntem o ţară fără trădători? Cum vedeţi dvs. acest lucru?

Zuckerman: Guvernul actual a început când, acum de trei săptămâni?

Reporter: Da, da, nu mă refer în particular la guvernul actual. Suntem în război hibrid de mulţi ani. Avem politicieni care, de la tribuna Parlamentului, ţineau discursuri vădit anti-Ucraina şi care făceau agenda Rusiei, de exemplu. Totuşi, n-am văzut niciun dosar deschis pentru cei care lucrează pentru Rusia.

Zuckerman: Eu cred că românii trebuie să se uite la lucrurile astea foarte atent, pentru că multe din lucrurile astea au fost decizii politice care sunt greu de dibuit. Eu sper ca noul guvern, odată ce trece de această criză economică, să înceapă să se uite la ce s-a întâmplat ca să poată să cureţe guvernul şi să nu se mai întâmple aceste lucruri în viitor. Dar nu se poate face totul peste noapte.

Eu am mare speranţă pentru guvernul lui Nicuşor Dan şi al domnului Bolojan. Dar nu se poate face totul peste noapte, cum prea bine aţi văzut, de exemplu, chestia cu casa de la EximBank, închiriatul casei. Cum s-a întâmplat asta în ultimii 12 ani? Asta e de 12 ani, 15 ani, prin câte guverne am trecut.

Şi aşa că, e clar, că mulţi au ştiut, de ce n-au spus ceva, de ce n-au făcut ceva. Sunt întrebări bune. Bune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor