Experţii se îndoiesc că accidentul aviatic din Coreea de Sud ar fi fost provocat de păsări

179 de persoane au murit în accidentul aviatic din Coreea de Sud, 29 decembrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
30.12.2024

Incertitudinea înconjoară cel mai mortal accident aviatic de pe teritoriul Coreei de Sud, au declarat duminică experţii în aviaţie, punând sub semnul întrebării cât de mult impact ar fi putut avea, în prăbuşirea avionului Jeju Air, un posibil atac de păsări invocat de autorităţi, relatează Reuters.

Absenţa aparentă a trenului de aterizare, momentul aterizării pe burtă a avionului Boeing 737-800 pe Aeroportul Internaţional Muan şi rapoartele privind un posibil atac de păsări au ridicat întrebări la care nu s-a putut răspunde încă.

Avionul cu un singur culoar a fost surprins într-un videoclip difuzat de presa locală alunecând pe pistă fără trenul de aterizare desfăşurat, înainte de a lovi un zid într-o explozie de flăcări şi resturi.

„În acest moment există mult mai multe întrebări decât răspunsuri. De ce mergea avionul atât de repede? De ce nu erau flapsurile deschise? De ce trenul de aterizare nu era coborât?”, a declarat Gregory Alegi, expert în aviaţie şi fost profesor la Academia Forţelor Aeriene din Italia.

Oficialii sud-coreeni investighează prăbuşirea zborului Jeju Air 7C2216, inclusiv impactul unei potenţiale lovituri de pasăre şi condiţiile meteorologice. 179 din cele 181 de persoane aflate la bord au murit.

Ministrul adjunct al transporturilor, Joo Jong-wan, a declarat că lungimea de 2.800 de metri a pistei nu a fost un factor determinant şi că pereţii de la capete au fost construiţi conform standardelor industriale.

Un purtător de cuvânt al Jeju Air nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. Compania aeriană a refuzat să comenteze cauza în timpul conferinţelor de presă, afirmând că o anchetă este în curs de desfăşurare.

Christian Beckert, expert în siguranţa zborurilor şi pilot Lufthansa, a declarat că imaginile video sugerează că, în afară de inversoare, majoritatea sistemelor de frânare ale avionului nu au fost activate, creând o „mare problemă” şi o aterizare rapidă.

Beckert a spus că este puţin probabil ca impactul cu o pasăre să fi deteriorat trenul de aterizare în timp ce acesta era încă ridicat şi că, dacă s-ar fi întâmplat atunci când era coborât, ar fi fost greu de ridicat din nou.

„Este foarte, foarte rar şi foarte neobişnuit să nu coborâm trenul, deoarece există sisteme independente prin care putem coborî trenul cu un sistem alternativ”, a spus el, adăugând că ancheta ar trebui să ofere o imagine mai clară.

În conformitate cu normele globale privind aviaţia, Coreea de Sud va conduce o anchetă civilă şi va implica National Transportation Safety Board din Statele Unite, unde a fost fabricat avionul.

Experţii spun că accidentele aeriene sunt de obicei cauzate de un amestec de factori şi că poate dura luni de zile pentru a reconstitui secvenţa evenimentelor.

Înregistratorul de date de zbor a fost găsit la ora 11:30 a.m. (0230 GMT), la aproximativ două ore şi jumătate după prăbuşire, iar înregistratorul de voce din cabina de pilotaj la ora 2:24 p.m., au declarat oficialii sud-coreeni.

Consultantul australian în aviaţie Trevor Jensen a declarat că, în mod normal, serviciile de pompieri şi de urgenţă ar trebui să fie pregătite pentru o aterizare pe burtă, „astfel încât aceasta pare a fi neplanificată”.

Lanţul evenimentelor

În decurs de câteva minute, turnul de control a emis un avertisment privind un posibil atac al unui stol de păsări, piloţii au declarat SOS şi apoi au încercat să aterizeze, au declarat oficialii, deşi nu era clar dacă aeronava a lovit vreo pasăre.

„Impactul cu o pasăre nu este neobişnuit, problemele cu trenul de rulare nu sunt neobişnuite. Lovirile de păsări se întâmplă mult mai des, dar ele de obicei nu cauzează pierderea unui avion”, a declarat editorul Airline News Geoffrey Thomas.

Un atac al păsărilor ar fi putut afecta motoarele CFM Internaţional dacă un stol de păsări ar fi fost aspirat în ele, dar acest lucru nu le-ar fi oprit imediat, dând piloţilor ceva timp să reacţioneze, a declarat expertul australian în siguranţă aeriană Geoffrey Dell.

După avertismentul de atac al păsărilor şi declaraţia "mayday", piloţii au încercat să aterizeze pe pistă din direcţia opusă, a declarat un oficial al Ministerului Transporturilor.

Această schimbare de plan a ridicat mai multe întrebări pentru anchetatori, a declarat Marco Chan, lector superior în operaţiuni aviatice la Buckinghamshire New University şi fost pilot.

„Direcţia a fost schimbată în sens opus destul de târziu, ceea ce a crescut volumul de muncă. În acest moment, este vorba de multe presupuneri”, a declarat Chan.

Căpitanul avionului Boeing 737-800 a lucrat la acest rang din 2019 şi are 6.823 de ore de zbor înregistrate, a declarat guvernul sud-coreean. Primul ofiţer a lucrat la acest rang din 2023 şi a înregistrat aproximativ 1.650 de ore de zbor.

737-800 este unul dintre avioanele de linie din lume des folosite, cu un istoric de siguranţă în general solid. Acesta a fost dezvoltat cu mult înainte de varianta MAX implicată într-o recentă criză de siguranţă a Boeing.

Potrivit expertului italian în aviaţie Alegi, este puţin probabil ca doar impactul păsărilor cu avionul să explice amploarea dezastrului.

„Desigur, ar fi putut fi vorba de un impact cu o pasăre. Dar consecinţele sunt mult prea mari pentru ca aceasta să fie cauza directă a accidentului” a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor