Avocatul Poporului: În Moldova se încalcă dreptul la vot al persoanelor cu dizabilităţi

Ombudsmanul susţine că în Moldova persoanele cu dizabilităţi mintale nu au dreptul la vot confruntându-se cu izolarea şi discriminarea bazată pe dizabilitate, care sunt agravate de stereotipuri şi prejudecăţi.
Ombudsmanul Mihail Cotorobai (în mijloc) în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale. (facebook.com)
Ştefan Sârbu
10.10.2016

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, cere autorităţilor modificarea Codului electoral în scopul acordării dreptului la vot persoanelor lipsite de capacitatea de exerciţiu, precum şi aprobarea unui pachet de legi care ar asigura implementarea articolului 12 din Convenţia ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Deşi Moldova a ratificat acum şase ani Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi şi-a asumat angajamentul de a implementa prevederile acestui tratat important pentru toate persoanele cu dizabilităţi, până în prezent lipseşte o evoluţie semnificativă în asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu deficienţe psihosociale/mintale.

“Persoanele cu dizabilităţi mintale se confruntă în continuare cu stigmatizarea, izolarea şi discriminarea bazată pe dizabilitate, care sunt adesea agravate de stereotipuri şi prejudecăţi. În cazul în care au fost declarate incapabile, persoanele cu dizabilităţi mintale sunt lipsite de drepturile indispensabile fiinţei umane, cum ar fi dreptul de a se căsători, de a îngriji copii proprii, dreptul la vot, de acces la justiţie. Fără consimţământul persoanei, fără a se vorbi cu ea, se iau decizii cu urmări foarte grave pentru acestea, cum ar fi vinderea bunurilor sau instituţionalizarea persoanei”, a declarat Ombudsmanul, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, marcată din 10 octombrie 1992.

În opinia Avocatului Poporului, statul nu a depus suficiente eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa acestor persoane, dar şi de a ajusta legislaţia, politicile şi practicile la cerinţele şi standardele internaţionale. Aceste concluzii au la bază informaţiile acumulate în cadrul vizitelor de monitorizare în spitalele de psihiatrie şi internatele psihoneurologice din Moldova, fiind constatată existenţa mai multor probleme legate de realizarea deplină a drepturilor omului pentru aceste categorii de persoane.

Prin Legea nr.201, publicată în septembrie 2016, Parlamentul a venit cu un aport in procesul de asigurare a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, fortificând mecanismul de protecţie şi realizare a drepturilor acestor persoane, însă propunerea de modificare a Codului electoral, care ar fi oferit persoanelor cu dizabilităţi mintale a dreptului la vot, a fost exclusă din proiectul legii menţionate.

Mihail Cotorobai a anunţat că recent a expediat, în comun cu membrii Consiliului de experţi pe lângă Oficiul Avocatului Poporului, un demers Parlamentului în care se recomandă iniţierea procesului de modificare a Codului electoral prin acordarea dreptului la vot pentru persoanele lipsite de capacitatea de exerciţiu, precum şi de elaborare şi aprobare a unui pachet de legi care ar asigura implementarea articolului 12 din Convenţia ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Notabil este faptul că pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mentale, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat deja câteva state în cazurile Nataliya Mikhaylenko versus Ucraina, Stanev versus Bulgaria şi Shtukaturov versus Russia.

Potrivit studiilor recente ale organizaţiilor neguvernamentale active în domeniul drepturilor omului, aproximativ 30 la sută dintre persoanele internate în instituţiile psihoneurologice au capacitate de exerciţiu şi ar putea fi integrate în comunităţile de unde provin. Anual în instanţele de judecată sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care se invocă lipsirea de capacitate de exerciţiu. Potrivit datelor, în Moldova sunt aproape patru mii de persoane cu deficienţe intelectuale şi mintale, aflate în instituţii rezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor