Experţi economici: Va împiedica din nou Plahotniuc venirea FMI în Moldova?

„Un vapor în derivă”, astfel califică fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa ceea ce este acum Republica Moldova.
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Maria Maevschi
04.02.2016

Actualul guvern este interesat mai mult în menţinerea haosului în Basarabia, decât în implementarea reformelor, pentru că numai în astfel de condiţii oligarhia poate activa în continuare, sunt de părere mai mulţi experţi economici invitaţi în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.

„Republica Moldova este un vapor în derivă, care a pierdut direcţia şi este dus de curenţi în mod haotic, în diferite direcţii, devenind un pericol economic şi social atât pentru locuitorii ei, cât şi pentru statele vecine”, a afirmat Veaceslav Negruţa, fost ministru al Finanţelor.

Anterior, fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, mărturisea că s-ar putea ca şi în timp ce oamenii protestează în PMAN, din băncile Moldovei să se fure un alt miliard, iată că nici Negruţa nu neagă acest lucru. Dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea să mai apară câteva bănci lichidate pe teritoriul RM.

În opinia fostului ministru al Finanţelor, semnarea unui acord cu FMI, lucru care nu s-a mai făcut din 2013, este unica soluţie pentru Moldova de peste Prut.

„Atunci, acest proces a fost împiedicat de Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat. Să vedem acum ce va decide Plahotniuc. Pentru a se opune semnării unui astfel de document, Plahotniuc a demis trei guverne şi a forţat guvernatorul BNM să plece cu câteva zile înainte de a veni FMI. Să vedem ce va face acum, poate demite iarăşi executivul ca să împiedice venirea diplomaţilor străini”, a subliniat Negruţa.

Întrucât la Banca Naţională nu există încă un guvernator, indiferent de neregulile care s-ar putea face la unele bănci, nu vor putea fi trase la răspundere, a menţionat expertul în energetică, Sergiu Tofilat, conform Jurnal.md.

„Potrivit legislaţiei, în timpul cât nu există un guvernator BNM, instituţiile bancare pot face ce vor. Şi culmea e că nu pot fi trase la răspundere. Mai mult, în această perioadă, băncile pot contesta şi deciziile emise de BNM, ceea ce s-a şi întâmplat deja”, a punctat Sergiu Tofilat.

Precizăm că până la finele lunii februarie la Chişinău urmează să ajungă o Misiune a Fondului Monetar Internaţional pentru a începe discuţiile privind memorandumul de finanţare a R. Moldova, aceasta fiind şi una din condiţiile venite din partea Guvernului Cioloş de la Bucureşti pentru a acorda Moldovei prima tranşă de 60 mil. euro, din împrumutul rambursabil de 150 de milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor