Japonia avertizează Coreea de Nord să nu lanseze un aşa-zis “satelit”

Planurile Coreei de Nord de a lansa un satelit în spaţiu au fost întâmpinate de o puternică opoziţie din partea vecinilor săi sudici. Japonia susţine că orice rachetă care zboară înspre teritoriul său va fi considerată o provocare.
Shinzo Abe (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.02.2016

Ministrul nipon al apărării, Gen Nakatani, a ordonat distrugătoarelor Aegis din Marea Japoniei şi sistemelor antirachetă Patriot de la sol să fie în stare de alertă, invocând “posibilitatea ca Nordul să lanseze în zilele următoare o rachetă pe care o numeşte ‘satelit’”.

Nivelul ridicat de alertă are loc după ce Phenianul a anunţat agenţiile maritime, pentru telecomunicaţii şi de aviaţie civilă din cadrul ONU că va lansa o rachetă spaţială în perioada 8 – 25 februarie, o acţiune despre care vecinii Coreei de Nord şi SUA susţin că este un test deghizat pentru o rachetă balistică.

Japonia a mai declarat miercuri că va doborî orice rachetă nord-coreeană care îi va ameninţa teritoriul.

Conform traiectoriei programate pentru lansarea rachetei nord-coreene, aceasta va fi trimisă în apropierea insulei sud-vestice Okinawa şi a insulelor învecinate, a precizat Nakatani.

Premierul nipon Shinzo Abe, alăturându-se temerilor SUA şi Coreei de Sud, a declarat în timpul unei sesiuni a comitetului parlamentar că lansarea rachetei va reprezenta o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi va constitui un “act grav de provocare la adresa securităţii Japoniei”.

China, care are relaţii strânse cu Coreea de Nord, şi-a avertizat miercuri vecinul să nu lanseze un satelit. SUA a făcut presiune asupra Chinei, pentru ca aceasta să îşi exercite influenţa pe care o are asupra Phenianului şi de asemenea să susţină prelungirea sancţiunilor împotriva statului comunist izolat.

Coreea de Nord a testat 4 bombe nucleare, inclusiv una despre care a declarat că a fost o bombă cu hidrogen, la începutul lunii trecute. Dar analizele serviciilor de informaţii occidentale au afirmat că testul din luna ianuarie a fost mai degrabă o bombă atomică normală decât o bombă cu hidrogen, care are o forţă de explozie mult mai mare.

Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să dezvolte sau să testeze tehnologie pentru rachete balistice. Comunitatea internaţională a impus sancţiuni după lansarea în trei stadii a unei rachete balistice în decembrie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor