Traian Băsescu: FMI nu va veni la Chişinău până nu va fi clar cine va fi preşedinte

Şansele ca o Misiune a Fondului Monetar Internaţional să ajungă la Chişinău până la alegerea unui nou şef de stat, au fost calificate de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, drept foarte mici.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Condiţiile impuse de Guvernul Cioloş, noului Guvern moldovean, pentru a putea beneficia de prima tranşă din împrumutul promis de România Moldovei, nu pot fi numite condiţii, este de părere fostul preşedinte român, Traian Băsescu. Sunt mai degrabă nişte condiţii elementare şi vitale pentru Republica Moldova care să ajute la funcţionarea eficientă a unor instituţii importante din ţară.

„Oamenii care vor ca Moldova să rămână pe un drum către Uniunea Europeană vor un nou guvernator la Banca Naţională bine ales, vor ca programul de acţiune din Acordul de Asociere să înceapă să fie pus în aplicare, ca RM să-şi reia legăturile cu finanţatorii internaţionali, mă refer la FMI, Banca Mondială şi UE. Lucrurile acestea sunt vitale pentru RM”, a declarat Traian Băsescu în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Potrivit politicianului român, până nu va fi clar cine urmează să ocupe fotoliul de preşedinte, la Chişinău nu va veni nicio Misiune a FMI, iar protestele din PMAN risipesc şi mai mult acesta posibilitate, România rămânând singura sursă de finanţare pentru basarabeni.

„A pune nişte condiţii când dai bani este absolut uzual, mai ales că sunt condiţii care să facă nişte instituţii din RM să funcţioneze. Nu cred că până când nu se limpezeşte cine va fi preşedintele RM, cât de stabil este acest Guvern veţi avea vreo Misiune a FMI la Chişinău. Ştiu exigenţele acestor instituţii. Deocamdată singura sursă certă de finanţare rămâne România”, a adăugat Băsescu.

Fostul preşedinte al României a ţinut să precizeze că „România nu a finanţat Guvernul Filip şi nici pe preşedintele Timofti ci necazul câtorva milioane de cetăţeni ai RM căci peste două luni s-ar ajunge în situaţia în care nu se vor putea plăti pensii. România nu stă acum să facă istorie cum s-a ajuns în situaţia asta ci constată că populaţia R. Moldova este într-o situaţie dificilă sau se prefigurează o situaţie dificilă”.

Întrucât mii de basarabeni încă ies în stradă chiar şi după ce Parlamentul a validat „câine-câineşte” un guvern, criza continuă şi nu poţi să nu recunoşti existenţa ei, este de părere Traian Băsescu. Mai mult, acesta a subliniat că, în prezent, problemele Moldovei nu sunt deloc prioritare pentru Uniunea Europeană, astfel că nu ar trebui să se aştepte nimeni la anumite condiţii impuse noului Guvern de UE pentru depăşirea crizei.

„Republica Moldova nu este problema numărul unu în Uniunea Europeană, de fapt, cred că este non-problemă. Acum la Moldova priveşte România şi Rusia, care tot nu stă prea bine cu finanţările, reducându-le şi pe cele pentru Transnistria. Lumea are alte priorităţi”, a menţionat Băsescu.

Întrebat ce ar urma să se întâmple în cazul în care Guvernul Filip nu va îndeplini cerinţele impuse de Guvernul Cioloş, fostul preşedinte a mărturisit că „cei 60 de milioane în principiu se vor da, dar sunt convins că Guvernul va căuta alternative decât să dea bani cash, va merge cu ajutoare direct către populaţie. Guvernul are în vedere şi varianta de a ajuta direct populaţia săracă, vor fi daţi şi bani dar vor fi supravegheaţi bine de Bucureşti”, a concluzionat Traian Băsescu.