Expert de la Bucureşti: Structura de control a puterii din Moldova nu s-a schimbat, tot Plahotniuc va conduce

Moldovenii nu ar trebui să se bucure că au scăpat de Vlad Plahotniuc în calitate de premier, deoarece n-au scăpat, este de părere preşedintele Expert Forum de la Bucureşti, Sorin Ioniţă.
Sorin Ioniţa - Expert în administraţie publică (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Maria Maevschi
19.01.2016

În Moldova guvernată de Pavel Filip nu se va schimba nimic, comparativ cu situaţia actuală, întrucât va fi condusă tot de Plahotniuc.

„Este acelaşi partid şi acelaşi om care conduce guvernul şi ţara, până la urmă, sau o mare parte din ea. Întrebările şi cerinţele străzii sunt tot nerezolvate, sunt tot acelea din toamnă. Miliardul tot nu s-a rezolvat. Sistemul de justiţie tot nu este independent şi este de fapt controlat de aceiaşi oameni ca şi înainte. Şi poporul nu are cum să nu vadă acestea, deci, este la fel de frustrat ca înainte, numai că s-a eliminat pericolul pe termen scurt al alegerilor anticipate, care deja nu mai sunt un pericol şi până la urmă s-ar putea să se ajungă să fie chiar o soluţie”, a declarat politologul român în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Deşi basarabenii protestează în continuu de mai bine de patru luni, iar de când Plahotniuc s-a autoimpus pentru funcţia de premier, Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău se umple zilnic de zeci de mii de oameni nemulţumiţi, în Moldova chiar nu s-a schimbat nimic, este de părere Ioniţă.

„Structura de control a puterii din Moldova nu s-a schimbat, după toată această mică criză din iarnă. Sunt aceiaşi oameni care controlează aceleaşi instituţii, şi în vârful lor ştim cine este, şi nu prea contează”, a menţionat expertul de la Bucureşti.

Mai mult, în opinia politologului, controversatul om de afaceri ar putea să-şi dorească acum să devină chiar şef de stat, dacă tot n-a reuşit să ajungă premier. Acesta ar putea profita de faptul că, în Moldova preşedintele este ales de Parlament, căci dacă ar fi ales direct de popor, Plahotniuc nu ar ajunge niciodată să ocupe acest post.

„Oricum nu e ales direct de popor, aceasta ar fi imposibil pentru că are cifre mici în sondaje şi o mare rată de neîncredere. Dar din moment ce este ales de Parlament, care este problema? Chiar ar fi foarte logic din partea dumnealui şi ar fi în continuarea a ceea ce a făcut până acum. Deci, e raţional să presupunem că poate vrea aşa ceva”, a argumentat expertul.

Fiind întrebat cum ar trebui să reacţioneze România la actuala stare de lucruri din Basarabia, Ioniţă este de părere că politicienii moldoveni ar trebui să pună cărţile pe masă, iar Bucureştiul să nu-i mai sprijine doar pentru că se declară a fi pro-europeni, „dar nu fac nimic ca ţara să ajungă acolo. Deci, nu putem demonetiza la nesfârşit steagul Europei, fluturându-l doar ca să ne acoperim noi afacerile cu el. Merge o vreme, dar nu merge la nesfârşit. Aceasta e clar, că e strategia care nu poate ţine la nesfârşit. Şi nu are niciun rost ca noi, Bucureştiul, să susţinem această chestie”.

Întrucât, în Modlova de peste Prut a fost deja formată o majoritate parlamentară, considerată de tot mai mulţi analişti a fi una nelegitimă, din punct de vedere constituţional, probabilitatea ca Pavel Filip să nu obţină votul de încredere în Parlament este foarte mică. Dar ce urmează?

În opinia politologului român, un Guvern condus de Pavel Filip nu este altceva decât unul condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, lucru ştiut de toată lumea.

„Toată lumea ştie şi nici ei nu-şi fac iluzia că noi nu ştim sau că Bruxellesul, sau că Washingtonul nu ştie, sau că Banca Mondială nu ştie că acest guvern este acelaşi lucru ca şi când ar fi fost domnul Plahotniuc acolo. Ori că l-am pus, ori că nu l-am pus nu face mare diferenţă decât simbolic, o persoană nu e, dar restul se va întâmpla exact cum va spune domnul Plahotniuc, ceilalţi joacă cu el în continuare, există în continuare aceeaşi coaliţie. Dacă până acum această coaliţie nu a avut credibilitate externă, ce ne face să credem că va avea de aici înainte? Nici măcar la Moscova nu e mare interes”, a opinat Sorin Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor