Stilul maoist reloaded / Viaţa romantică a lui Xi Jinping face victime: editor răpit din Hong Kong apare în puşcărie în China unde îşi toarnă cenuşă-n cap

După luni de tăcere, în care au fost alimentate speculaţiile cu privire la locul unde se află, editorul Gui Minhai din Hong Kong a făcut o mărturie la televiziunea de stat chineză, susţinând că s-a predat autorităţilor chineze de bună voie. Totuşi, rudele sale contestă mărturia.
Un manifestant pro-democraţie arde o scrisoare lângă pozele lui (de la stânga la dreapta) Gui Minhai, Cheung Jiping şi Lee Bo, în timpul unui protest în care s-a cerut lansarea unei investigaţii asupra dispariţiei lor în Hong Kong, 3 ianuarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.01.2016

Prietenii şi familia editorului Gui Minhai, care a dispărut din Hong Kong, au respins o mărturie video publicată recent în care apare acesta, susţinând că video-ul a fost “regizat”. Ei cred în continuare că Gui a fost răpit de autorităţile din China continentală, acesta fiind unul dintre cei cinci editori ai unei companii, care au dispărut în lunile recente.

Dispariţiile celor cinci au declanşat proteste stradale în Hong Kong, manifestanţii dorind să ştie unde se află editorii. Gui Minhai, Lui Bo, Cheung Ji-ping, Lee Bo şi Lam Wing-kei lucrau în momentul dispariţiei lor pentru Mighty Current şi Causeway Bay Books – cunoscute pentru publicarea unor articole despre membrii de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez.

Gui a apărut duminică, 17 ianuarie, la televiziunea de stat chineză pentru a mărturisi că a fugit de la scena unui accident rutier produs în decembrie 2003 în oraşul Ningo, în care a murit o studentă de 20 de ani. Legitimitatea materialului video a fost contestată, unii susţinând că frizura şi tricoul lui Gui se schimbă între secvenţe, sugerând că materialul a fost realizat prin lipirea mai multor cadre separate.

În prezent, prietenii şi familia lui Gui au declarat agenţiilor de presă că s-ar putea ca Gui să fi fost forţat să facă declaraţia din materialul video.

Discutând cu ziarul South China Morning Post din Hong Kong, poetul dizident Bei Ling a declarat că, aparent, Gui recită un “scenariu”. De asemenea, Bei a precizat că “ceea ce i s-a întâmplat lui Gui a fost o răpire de către o ţară”, adăugând că a auzit de la prietenii lui Gui că incidentul rutier chiar ar fi avut loc.

În declaraţia sa, Gui a susţinut că s-a predat în mod voluntar autorităţilor chineze în octombrie 2015 pentru presupusa sa implicare în accidentul rutier, susţinând că a avut mustrări de conştiinţă pentru fapta sa.

Totuşi, fiica editorului, Angela Gui, a declarat pentru ziarul The Guardian că nu ştie dacă a avut loc într-adevăr acel accident, adăugând că ea consideră că tatăl său a fost răpit din apartamentul său din Tailanda şi nu s-ar fi predat în mod voluntar.

Gui deţine, de asemenea,şi cetăţenie suedeză. Guvernul Suediei l-a convocat pe ambasadorul chinez în legătură cu acest caz, dar ambasada a declarat că nu va comenta cazul şi că aşteaptă clarificări din partea autorităţilor chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor