China tot mai prezentă în SUA / GE îşi vinde divizia de aparate casnice unei companii chineze

În contextul unor investiţii tot mai mari făcute de chinezi pe piaţa americană, General Electric a decis să îşi vândă o divizie către compania chineză Haier. În 2016, investitorii chinezi au cheltuit 12,3 miliarde USD pentru achiziţionarea a peste 20 de companii străine.
Logo-ul companiei General Electric. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.01.2016

General Electric şi-a vândut divizia de aparate casnice către compania chineză Qingdao Haier.

Haier este cunoscută în industrie ca un producător de aparate de uz casnic, precum frigidere, maşini des spălat vase şi cuptoare cu microunde, de regulă având preţuri mai mici decât ceilalţi competitori. Recent, compania chineză a urmărit să îşi extindă piaţa în SUA.

Marca GE va fi, de asemenea, extinsă pe piaţa chineză aflată în curs de dezvoltare.

În plus, Haier va cumpăra un set de acţiuni de la Mabe, o companie mexicană de aparate casnice.

Cele două grupuri au căzut de acord să colaboreze şi în alte sectoare, precum sănătate şi prelucrare avansată. În anii recenţi, GE s-a concentrat mai mult pe echipamente medicale şi energie curată.

“Această tranzacţie subliniază angajamentul companiei Haier pentru crearea unei platforme globale pentru inovaţie, de pe urma căreia vor beneficia atât Haier cât şi GE”, a declarat Zhang Ruimin, preşedinte şi director executiv al Haier, pentru USA Today.

Această achiziţie, care va costa 5,4 miliarde de dolari, este a doua achiziţionare importantă, pe parcursul săptămânii trecute, a unei companii americane de către o companie chineză. Cumpărarea a fost deja aprobată de comitetul director al ambelor companii, iar sediul diviziei GE va rămâne în Louisville, Kentucky.

La începutul săptămânii trecute, Legendary Entertainment a fost cumpărată cu suma de 3,5 miliarde de dolari de către miliardarul chinez Want Jianlin, şeful Wanda Group, persoană care are legături strânse cu oficiali ai Partidul Comunist Chinez.

Planul original a fost acela ca GE să vândă divizia de aparate casnice către Electrolux, care îşi are sediul în Suedia, dar agenţiile de reglementare au manifestat îngrijorări cu privire la legile antitrust, care au ameninţat acordul în valoare de 3,3 miliarde de dolari, susţine website-ul Tru News.

În acest an, investitorii chinezi au cheltuit 12,3 miliarde de dolari pentru cumpărarea a 23 de companii străine, arată CNN Money.

Săptămâna trecută, compania chineză de stat ChemChina a cumpărat compania germană KraussMaffei. În ultimii câţiva ani, ChemChina a cumpărat de asemenea câteva companii din Franţa, Israel şi Marea Britanie.

Tendinţa Chinei de a investi în SUA a ajuns la niveluri ridicate în anii recenţi. Companii chineze, în multe industrii diferite, operează în prezent în aproape toate statele americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor