China intenţionează să intre în luptele din Orientul Mijlociu. Ghiciţi de partea cui
alte articole
Armata chineză ar putea trimite soldaţi pentru a se alătura luptei globale împotriva teroriştilor din Statul Islamic, conform oficialilor chinezi ai apărării citaţi de Washington Times.
Aparent, Beijingul este îngrijorat de numărul tot mai mare de terorişti de origine chineză care s-au alăturat Statului Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIL, ISIS sau Daesh.
“Se pune întrebarea: în tabăra cui se vor afla [soldaţii chinezi]”, a declarat un oficial din domeniul apărării familiarizat cu discuţiile interne ale armatei chineze.
În loc să coopereze cu o coaliţie militară condusă de SUA ce operează în prezent împotriva Daesh în Siria, Irak şi în alte locaţii, este mult mai probabil ca armata chineză să îşi unească forţele cu armata rusă, la rândul ei fiind implicată într-o campanie separată de atacuri aeriene în Siria.
Loviturile aeriene ruseşti din ultimele luni au vizat ţinte ale Statului Islamic, dar şi ţinte ale unor grupuri rebele moderate care se opun regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad.
Beijingul este, cel puţin aparent, îngrijorat de faptul că Statul Islamic se deplasează în vestul Chinei, şi anume în provincia Xinjiang, unde musulmanii uiguri s-au alăturat în trecut unor grupuri teroriste islamiste precum Daesh, un rival al grupului Al-Qaeda.
Militanţii Daesh au difuzat în iulie 2015 un material filmat în Siria în care a cerut uigurilor din China să ridice armele şi să se alăture Statului Islamic în teritoriile ocupate de acesta în Siria şi Irak. A fost pentru prima dată când Statul Islamic a făcut apel la uiguri.
China şi-a folosit legile antitero nu numai pentru a zdrobi teroriştii islamişti, ci şi dizidenţii uiguri şi pe toţi ceilalţi care doresc să obţină independenţa de Beijing.
Guvernul comunist chinez a anunţat în decembrie 2015 noi reglementări antitero care permit desfăşurarea activităţi în străinătate. Iar miercuri, Beijingul a publicat un document guvernamental care face apel la o cooperare mai strânsă în domeniul militar şi al apărării în lumea arabă împotriva terorismului.
De altfel, după atacurile din Paris, care ar fi fost revendicate de grupul Statul Islamic şi soldate cu 132 de morţi şi aproximativ 350 de răniţi, Partidul Comunist Chinez s-a folosit de această tragedie pentru a obţine sprijin internaţional pentru propria sa agendă din regiunea Xinjiang.
Xinjiang este o regiune vastă în nord-vestul Chinei. A fost invadată (“eliberată” în limbajul şi discursurile Partidului) de către Armata de Eliberare a Poporului în 1949 şi a fost plasată sub o conducere de fier, în cadrul căreia populaţia nativă uigură - musulmani turci - a fost marginalizată şi reprimată pe propriul său teritoriu.
Aşa cum se întâmplă în cazul multor minorităţi religioase sau grupuri etnice, Partidul Comunist Chinez a fost preocupat de suprimarea culturii şi limbii uigurilor chiar din momentul în care au invadat şi ocupat regiunea. De exemplu, la şcoală li se predă elevilor doar în mandarină şi sunt forţaţi astfel să îşi uite propria limbă. De asemenea, controlul poliţienesc este strict şi există numeroase limitări privind libertatea religioasă, inclusiv în privinţa alegerii de a-ţi lăsa barba să crească sau de a posti în timpul Ramadanului.