"3 milioane de români sunt ţinuţi captivi de oligarhi în R. Moldova" - unioniştii îi cer lui Cioloş să intervină

Dacian Cioloş trebuie să intervină ca mediator în actuala criză instituţională de la Chişinău şi să ia măsuri urgente care să faciliteze salvarea viitorului european şi românesc al R. Moldova, solicită, în cadrul unei scrisori deschise adresate premierului, Platforma Unionistă Acţiunea 2012.
Andrei Pricopie
18.01.2016

alte articole

Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
18.01.2016

"În atenţia Primului Ministru al României, Domnul Dacian Cioloş

Întrucât:

- Conform articolului 102 din Constituţia României, "(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. (2) În îndeplinirea atribuţiilor sale, Guvernul cooperează cu organismele sociale interesate."

- Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză sistemică de după obţinerea independenţei, fiind incapabilă de formarea şi funcţionarea unui Guvern stabil care să asigure pe termen lung stabilitatea şi dezvoltarea teritoriului dintre Prut şi Nistru. Aflată în prag de disoluţie, cu 3 milioane de români ţinuţi captivi şi folosiţi în jocurile pentru putere dintre diverşi oligarhi, precum Vladimir Voronin, Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, care profită de starea de spirit generală, dominată de nemulţumire şi anxietate cu privire la prezent şi viitor, organizând manifestaţii stradale care pot oricând lua o turnură violentă, cum speram să nu mai vedem după evenimentele revoluţionare din 7-8 aprilie 2009, care au readus cu preţ de sânge Republica Moldova pe cursul firesc către Europa prin România.

- În perioada în care atât România, cât şi Republica Moldova au rămas fără Executiv, societatea civilă din Republica Moldova a solicitat Guvern comun pe cele două maluri ale Prutului, ca modalitate de reunificare pe cale democratică, cu respectarea tuturor normelor legale. Învestirea de către Parlament a Guvernului Cioloş, pe 17 noiembrie 2015, a întărit aşteptările românilor din Republica Moldova, fiind organizate mai multe acţiuni stradale prin intermediul cărora i-a fost cerută Preşedintelui Nicolae Timofti desemnarea în funcţia de Prim-ministru la Chişinău a Domnului Dacian Cioloş.

- La 26 noiembrie 2015, Ministrul Delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, domnul Dan Stoenescu, a declarat că:

"Republica Moldova este un stat vecin cu care împărtăşim aceeaşi istorie, aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. În acest sens, vom încerca să rupem toate barierele comunicaţionale dintre noi şi vom iniţia demersuri privind instituirea unui spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova, astfel încât instituţiile audiovizualului din România şi din Republica Moldova să aibă acces reciproc, liber şi gratuit. Dorim să creăm un spaţiu în care vorbitorii de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului să se simtă liberi, acasă, în propria lor limbă. (...)

Prin spaţiu audiovizual comun mă refer la faptul că atât românii din R. Moldova, cât şi românii din România trebuie să aibă acces la canale de televiziune în limba română şi la posturi de radio în limba română. Din păcate, presa de limba română întâmpină probleme în R. Moldova şi numai prin ruperea barierelor la nivel audiovizual putem impulsiona prezenţa culturii române şi identităţii naţionale în R. Moldova. De asemenea, este foarte important ca şi românii din România să aibă acces la ştiri, la informaţii, despre ceea ce se întâmplă în R. Moldova. Numai prin schimbul de informaţii, acces la spaţiul audiovizual comun, putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeaşi limbă, aceeaşi cultură, suntem două state, o singură naţiune."

În completare, domnul Ministru anunţa deschiderea de "staţii locale de radio şi de televiziune româneşti" în R. Moldova, aspect de o importantă majoră pentru populaţia dintre Prut şi Nistru. Prin numeroasele contacte pe care în aceşti ani ni le-am creat în R. Moldova şi prin cunoaşterea intimă a realităţilor de acolo putem oferi sprijin pentru o astfel de politică a Executivului de la Bucureşti.

- În subordinea Guvernului României nu există o instituţie specializată pe relaţia cu Republica Moldova, care să elaboreze şi să coordoneze strategiile şi politicile concrete pentru cel de-al doilea stat românesc.

Având în vedere cele de mai sus, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 solicită Primului Ministru Dacian Cioloş să intervină ca mediator la actuala criză instituţională de la Chişinău şi să întreprindă măsuri urgente care să faciliteze salvarea viitorului european şi românesc al Republicii Moldova.

În acelaşi timp, coaliţia care cuprinde peste 30 de organizaţii civice solicită Primului Ministru Dacian Cioloş înfiinţarea în subordinea Guvernului a unei instituţii care să coordoneze politicile şi proiectele pentru Republica Moldova, organism analog Ministerului Reunificării existent în Republica Coreea. Reamintim că încă din anul 2013, printr-o iniţiativă legislativă, propuneam înfiinţarea în subordinea directă a Primului Ministru a unui Oficiu pentru Relaţiile cu Republica Moldova, care să gestioneze această complexă problematică. Având în vedere evoluţiile tot mai îngrijorătoare care se petrec peste Prut, considerăm că în acest moment această idee nu poate fi fructificată la întregul său potenţial decât prin constituirea acestui organism la rangul unui minister.

Domnul Prim Ministru nu are în echipa sa imediată niciun consilier specializat pe afacerile Republicii Moldova, care să dispună de o expertiză temeinică în această problematică. Platforma Unionistă Acţiunea 2012 doreşte repararea acestei absenţe şi îl asigură pe şeful Guvernului României de facilitarea contactelor cu cei mai importanţi şi avizaţi specialişti în domeniu.

Aşteptăm cu interes răspunsul Primului Ministru al României la solicitările înaintate."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor