Exerciţii fizice pentru ameliorarea durerilor de spate (video)

.
. (Photos.com)

Mulţi dintre noi au experimentat poate, o dată sau de mai multe ori în viaţă, durerea de spate. Conform specialiştilor, aproape 80% dintre adulţi s-au confruntat într-o anumită perioadă cu această durere. În multe cazuri, durerile de spate sunt localizate în regiunea lombară sau lombo-sacrală a coloanei vertebrale, care îndeplineşte, printre altele, importantul rol de a susţine întregul nostru corp.

Canalul rahidian, aflat în interiorul coloanei vertebrale, adăposteşte măduva spinării, de la care pornesc rădăcinile nervilor periferici. Presiunea asupra rădăcinilor nervilor din canalul vertebral, suprasolicitarea muşchilor lombari, o postură inadecvată, lipsa activităţii fizice, artrita, osteoporoza, unele afecţiuni renale, sarcina, pot fi doar câteva dintre cauzele durerilor de spate.

Stresul şi tensiunile emoţionale, de asemenea, pot cauza încordarea anumitor muşchi din zona spatelui, ceea ce îngreunează circulaţia sângelui. Durerea devine astfel modalitatea prin care corpul ne atenţionează că la nivelul gâtului şi al spatelui ajunge o cantitate insuficientă de sânge.

Durerea poate fi de intensităţi diferite, de la cea uşoară, surdă, până la cea acută, severă, care necesită repaus la pat (traumatisme, lumbago acut, lombosciatică etc.). Uneori durerile sunt ocazionale şi pot dispărea prin înlăturarea factorilor declanşatori, alteori este necesar tratament prescris de medicului specialist, sau chiar o intervenţie neurochirurgicală.

În majoritatea cazurilor, durerile de spate cronice se tratează prin terapii noninvazive, inclusiv prin mici modificări în stilul de viaţă. Numai medicul poate pune un diagnostic corect în cazul durerilor de spate, întrucât, după cum am văzut, acestea pot avea numeroase cauze. Uneori, mai poate fi vorba de dureri care pornesc de la nivelul altor organe şi iradiază în spate. De exemplu, unele afecţiuni ale pancreasului, colecistului, inimii sau plămânilor.

Fiinţa umană este o unitate corp – minte - suflet, astfel că trebuie tratată ca atare. În medicina tradiţională chineză, durerile localizate în partea de jos a spatelui indică o disfuncţionalitate energetică la nivelul rinichilor.

Cum putem preveni apariţia durerilor de spate - După cum ştim, este mai bine să prevenim decât să tratăm. Ţinând cont de anumite lucruri simple, în unele cazuri, afecţiunile coloanei vertebrale pot fi prevenite începând încă din copilărie.

Rahitismul, probleme de vedere şi de auz (care obligă copilul să adopte poziţii asimetrice sau incorecte pentru a suplini defectul), creşterea bruscă în înălţime, poziţia incorectă a copilului pe scaun la masă, la calculator, în bancă la şcoală, în timpul scrisului, purtarea incorectă a ghiozdanului, greutatea acestuia, neglijarea activităţilor fizice, pot duce în timp la apariţia unor deformări ale coloanei vertebrale cum ar fi cifoza, scolioza, lordoza.

La adulţi, întâlnim, de asemenea, postura incorectă în timpul zilei, la birou sau în faţa calculatorului, la volan. Sedentarismul, mişcările bruşte, ridicarea repetată a greutăţilor mari, o geantă de umăr voluminoasă, precum şi încălţămintea neadecvată (pantofi cu tocul înalt sau pantofii tociţi) pot cauza în timp dureri ale spatelui.

Dacă încercăm, putem remedia cu uşurinţă toate acestea. De exemplu, cele mai simple lucruri pe care le putem face sunt: să ne asigurăm că avem o poziţie corectă la birou şi să ne ridicăm de pe scaun pentru o pauză de aproximativ 10 minute la fiecare oră. Este sănătos atât pentru spate cât şi pentru ochi. Să nu uităm exerciţiile fizice!

Care este poziţia corectă la birou? În primul rând, este foarte important ca umerii să fie relaxaţi şi coloana vertebrală să fie dreaptă. Aici este un scurt film care ne va arăta poziţia corectă în timp ce lucrăm la calculator.

În funcţie de faza afecţiunii, medicul este cel care recomandă, în colaborare cu kinetoterapeutul, un program de exerciţii fizice adecvat.

Repausul prelungit (peste 1-2 zile) ajută rareori la ameliorarea durerilor de spate, studii recente descoperind că acestea pot fi chiar agravate, pe când mişcarea fizică poate avea un efect contrar. În cele mai multe cazuri, exerciţiile de întindere musculară (stretching), înotul sau mersul pe jos contribuie la înlăturarea disconfortului.

În afara celor câteva lucruri simple specificate mai sus, durerile de spate mai pot fi prevenite sau ameliorate prin anumite exerciţii fizice care întăresc musculatura de la acest nivel al corpului, diminuând oboseala şi stresul acumulat, precum şi riscul apariţiei unor accidentări.

Puteţi urmări un set de cinci exerciţii uşoare care ne pot ajuta în acest caz.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură