Exclusiv: Secretarul american de stat pentru Epoch Times: "Adevărata faţă a Partidului Comunist Chinez a fost expusă"
alte articole
Într-un interviu acordat seriei „American Thought Leaders” a Epoch Times, secretarul de stat Mike Pompeo a vorbit despre eforturile administraţiei Trump de a reconecta America modernă la originile sale fondatoare pe baza drepturilor lăsate de Dumnezeu şi a descris unul dintre obiectivele politicii externe a administraţiei actuale: de a păstra SUA departe de ameninţarea mondială a comunismului.
La începutul interviului, gazda, Jan Jekielek, l-a întrebat pe Pompeo de ce a durat atât de mult ca Statele Unite să sancţioneze Partidul Comunist Chinez pentru încălcările grave în domeniul drepturilor omului împotriva practicanţilor grupului Falun Gong (practică spirituală care a început să fie persecutată brutal de către regimul chinez în 1999 - mai multe informaţii aici).
„Începând de la [incidentul din, n.r.] Piaţa Tiananmen, am cunoscut natura acestui regim şi, sincer, oamenii din întreaga lume care iubesc libertatea au înţeles natura regimurilor autoritare de-a lungul istoriei. Şi totuşi am ignorat-o...”, a răspuns Pompeo.
Pompeo a explicat că motivul trecerii cu vederea a încălcărilor grave ale drepturilor omului comise de Partidul Comunist Chinez s-a datorat în mare măsură teoriei că dacă Statele Unite se vor angaja în activităţi de comerţ şi angajamente echitabile şi reciproce, situaţia din China se va ameliora. Cu toate acestea, realitatea a demonstrat că această idee era în mod clar „falsă până la capăt”.
Pompeo a continuat subliniind că preşedintele Donald Trump a înţeles încă de la început eşecul acelei politici de angajament şi a schimbat fundamental poziţia americană, adăugând că nu doar Statele Unite şi-au schimbat viziunea asupra Chinei, ci întregul Occident.
„Chiar şi atunci când observi Europa, Australia şi Asia de Sud-Est, ei ştiu, ei ştiu că Partidul Comunist Chinez nu are nimic bun”.
Pompeo a adăugat că, în timp ce disidenţii trimiteau avertismente cu privire la crimele Partidului, Statele Unite au fost implicate în operaţiuni majore de combatere a terorismului, iar Partidul a încetat să mai fie punctul focal al preocupărilor.
„Nu am mai acordat multă atenţie aceastei ameninţări enorme şi acum a ajuns să fie copleşitoare. Acum este în cetate, Partidul Comunist Chinez este aici în America, iar administraţia Trump a început, în toate dimensiunile, să întoarcă nava în direcţia corectă, pentru a determina America să facă din nou ceea ce trebuie şi să se protejeze de această ameninţare comunistă pe care o reprezintă China".
Pompeo a fost apoi întrebat de ce s-a concentrat mai mult asupra libertăţii religioase decât oricare alt secretar de stat.
„În centrul fiecărei civilizaţii există ideea că fiinţele umane au o demnitate inerentă ca urmare a umanităţii lor. Iar dacă greşeşti cu acest lucru, apar consecinţe nefaste”.
Pompeo a spus că sub conducerea lui Trump, administraţia s-a concentrat asupra libertăţii religioase nu doar în China, ci mai ales asupra acţiunilor Partidului Comunist.
„Am văzut ce le fac uigurilor în partea de vest a ţării. Am văzut ce le-au făcut tibetanilor. Acum îi vedem făcând acelaşi lucru şi cu alte minorităţi etnice, inclusiv cu oamenii din Mongolia şi partea de nord a Chinei. Şi apoi cu creştinii din întreaga ţară”, a precizat Pompeo.
„Aceste lucruri - afronturi fundamentale pentru demnitatea umană - sunt un semn distinctiv al regimurilor autoritare, iar secretarul general Xi Jinping nu este diferit. Ştie că trebuie să-şi extindă puterea şi controlul din ce în ce mai mult pentru a-şi menţine capacitatea de a conduce. Şi asta închide spaţiul important pe care ar trebui să îl aibă libertatea religioasă pentru fiecare fiinţă umană din lume”, a continuat el.
Pompeo a declarat că administraţia Trump a încercat tot posibilul să scoată la lumină aceste încălcări şi este încrezător că: „Lumea va continua să tragă acest semnal de alarmă, cerând pur şi simplu ca Partidul Comunist Chinez să permită oamenilor să-şi exercite dreptul de practică dat de Dumnezeu şi să îşi exerseze credinţa în felul în care aleg ei".
El a explicat de ce a subliniat o delimitare clară între Partidul Comunist Chinez şi poporul chinez, explicând că cei care locuiesc în China sunt oameni buni, dar, din păcate, „se află sub cizma unui regim autoritar”.
„Chinezii care trăiesc peste tot în lume, inclusiv aici, în Statele Unite ale Americii... vrem să îi onorăm şi îi admirăm. Şi sperăm că şi ei se vor alătura apelului de a schimba natura comportamentului acestui regim în ceea ce priveşte relaţiile sale internaţionale”, a spus Pompeo.
Secretarul de stat american a clarificat că oamenii din întreaga lume văd acum mai clar că Partidul Comunist Chinez nu are nimic bun, „cred că această presiune sub care se află acum Partidul Comunist Chinez este reală. Şi nu există doar pentru că liderii o cer, ci pentru că oamenii din întreaga lume o pot vedea. Adevărata faţă a Partidului Comunist Chinez a fost expusă”.
A face tranzacţii cu China sau a avea studenţi chinezi în Statele Unite nu este o problemă, a spus el, atâta timp cât nu încalcă regulile care ar compromite securitatea sau libertate americană.
Pompeo a declarat că motivul neîncrederii sale faţă de Partidul Comunist Chinez este că „fiecare experienţă pe care am avut-o în cei şase ani în care am fost membru al Congresului, în ultimii patru ani de serviciu în administraţia Trump, sugerează că din partea Partidului Comunist Chinez nu vine decât suferinţă, orice altceva este o prostie. Şi-au încălcat promisiune după promisiune, după promisiune”.
La ultima secţiune a interviului, Pompeo a fost întrebat despre importanţa Comisiei pentru drepturi inalienabile.
Pompeo a explicat că este vorba despre reconectarea la ideea fondatoare a Statelor Unite - drepturile intrinseci şi naturale acordate de Dumnezeu, care au fost oferite oamenilor şi recunoscute de Părinţii Fondatori - şi nu create de ei.
„Ne aminteşte de măreţia Americii şi de cât de inteligenţi şi de capabili au fost fondatorii noştri şi de ce acest lucru este atât de important pentru succesele pe care le-a avut naţiunea noastră”, a spus Pompeo. „Am dorit să ne reconectăm la acea tradiţie”.