Evaziunea fiscală în 2013, 16% din PIB

(photos.com)

Evaziunea fiscală în 2013 a reprezentat 16% din PIB, a estimat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care a explicat că un astfel de nivel al evaziunii fiscale poate fi considerat o atingere a siguranţei naţionale şi a viitorului acestei ţări.

"Un nivel de 16% din PIB atinge siguranţa naţională, viitorul acestei ţări. Aşa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondială, dar rezultatele se lasă aşteptate", a declarat Dumitru, preluat de Mediafax, la conferinţa "Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizată de Finamedia la BNR.

Dumitru a mai explicat că 12,2% din PIB provine doar din TVA, în scădere faţă de 13,8%, cât a fost estimat pentru 2012, iar gradul de colectare a taxelor este foarte scăzut, de sub 60% din obligaţiile bugetare, potrivit preşedintelui instituţiei, Ionuţ Dumitru.

Din cele 72 de miliarde de lei evaziune la TVA estimate de Consiliul Fiscal, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depăşind 80%, a mai precizat preşedintele Consiliului Financiar.

Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondială, dar rezultatele se lasă aşteptate

Ionuţ Dumitru a mai afirmat că gradul de colectare a veniturilor bugetare de sub 60% este cauzat şi de birocraţia excesivă din România, birocraţie ce ne situează pe poziţia 146 din 148 din ţări în ceea ce priveşte efectele taxării faţă de motivaţia de a munci şi investiţii.

Declaraţiile preşedintelui Consiliului Financiar vin pe fundalul unui val de percheziţii întreprinse de poliţişti în dosare de evaziune fiscală, ultimele şi cele mai răsunătoare fiind clinicile Medas, care achiziţionau terenuri pe care apoi le "revindeau" doar în scripte prin firme fantomă la preţuri de zeci de ori mai mari, miza fiind deducerea de TVA, precum şi cazul reţelei infracţionale din spatele celor mai mari furnizori de fructe şi legume către hipermarketuri, ce folosea de asemenea firme fantomă pentru a recupera TVA fictiv, acestea fiind doar două din numeroasele cazuri de evaziune ce au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimul timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie