Codruţ Marta, căutat în dosarul Motorina, ar putea fi mort
alte articole
DNA ia în calcul ipoteza că fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta, implicat într-un dosar cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, să fi fost ucis.
"Avem în lucru un dosar care are şi acest aspect, al dispariţiei lui Codruţ Marta. Codruţ Marta e dat în urmărire internaţională, pe numele lui s-a solicitat acum doi ani mandat de arestare preventivă. Luăm în calcul şi varianta în care el a fost ucis. La momentul de faţă facem cercetări pe toate aceste planuri. Cel mai probabil el nu se mai află în viaţă în acest moment", a declarat procurorul Marius Iacob, adjunctul şefului DNA, citat de ziare.com.
Codruţ Marta, implicat alături de Sorin Blejnar, fostul şef ANAF, şi soţii Nemeş, extrădaţi din SUA de FBI, într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul adus statului este de peste 15 milioane de euro, a fost dat dispărut în luna mai a anului 2012, dată de la care Marta a fost dat în urmărire internaţională, fiind emis mandat de arestare preventivă pe numele lui.
În cei peste doi ani de căutări, anchetatorii nu au dat de nicio urmă, relatează ziare.com. Procurorii au în vedere şi ipoteza conform căreia Codruţ Marta ar fi împrumutat cu o sumă foarte mare de bani un important om de afaceri, el neprimindu-şi banii înapoi la termenul stabilit.
Reamintim că, la începutul lui iulie, în presă a apărut informaţia că Marta a fost găsit şi colaborează deja cu autorităţile. Conform Naşul TV, care citea surse din PSD, Marta ar fi făcut deja dezvăluiri despre miliardarul Adamescu şi ar urma să fie adus în ţară la sfârşitul acestui an.
Dosarul Motorina
Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 11 iulie 2012 mandate de arestare, în lipsă, pe numele lui Codruţ Marta, Radu Nemeş, Diana Marina Nemeş, precum şi al altor două persoane, aceştia fiind urmăriţi internaţional. Soţii Nemeş au fost extrădaţi recent din SUA.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale realizată de procurori reiese că în intervalul mai 2011-iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
Folosind această metodă, statul a fost prejudiciat cu peste 15 milioane de euro, suma reprezentând accize şi TVA neachitate. Practic, motorina era achiziţionată fără plata accizelor şi se pretindea că aceasta va fi transformată în păcură, însă era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi.
„În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip 'fantomă' produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme 'fantomă' pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare”, susţin procurorii DNA.
Procurorii susţin că gruparea infracţională organizată era structurată pe mai multe paliere, iar unul dintre acestea era denumit de aceştia "palierul de protecţie", din acesta făcând parte Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.