Europarlamentar: Există riscul confiscării preşedinţiei Moldovei de către candidatul Moscovei

La scrutinul prezidenţial, moldovenii trebuie să aleagă între libertate şi servitute Kremlinului, crede Cristian Preda. Maia Sandu este unica opţiune curajoasă împotriva lui Igor Dodon care tinde spre dominaţia autoritară moscovită.
Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Europarlamentarul român Cristian Preda susţine că Igor Dodon, candidatul la funcţia de preşedinte din partea Partidului Socialiştilor care promite denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană face jocul Moscovei. Este în interesul Rusiei să blocheze accesul firmelor de diverse feluri din Moldova pe piaţa europeană, în consecinţă vor profita câţiva politicieni care vor face afaceri cu Moscova.

“Domnul Dodon consideră că trebuie să se dea privilegii Rusiei şi trebuie ca economia Republicii Moldova să fie controlată de regimul autoritar de la Moscova, e o opţiune pe care eu nu o împărtăşesc şi sper să nu o împărtăşească o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Pentru că una este relaţia liberă între economia Moldovei şi economia celor 28 de state din Uniunea Europeană şi alta este un control al Rusiei”, a menţionat europarlamentarul într-un interviu pentru moldova.org

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la 13 octombrie, Igor Dodon şi-a prezentat “Programul de dezvoltare a ţării” în care a reiterat că va insista pe revenirea a cât mai multe produse autohtone pe piaţa rusă în regim de liber schimb şi îşi propune negocieri trilaterale: Republica Moldova – Uniunea Europeană – Federaţia Rusă. “Piaţa de desfacere pentru produsele moldoveneşti este piaţa de bază din Federaţia Rusă şi aceasta este calea principală pentru a deschide locuri de muncă. Relaţiile cu Uniunea Europeană la capitolul economic trebuie să se bazeze pe comerţul asimetric şi nu de liber schimb”, a declarat socialistul.

Cristian Preda atenţionează că dacă moldovenii îşi vor îndrepta alegerea către Federaţia Rusă atunci singurii beneficiari ai acestei situaţii ar fi câţiva politicieni, care şi-ar face ei înşişi afaceri cu Moscova.

Economia Rusiei e în criză, de altfel. Europa, cu toate problemele pe care le-a avut, şi-a revenit într-o perioadă de consolidare şi poate să ajute realmente cetăţenii Republicii Moldova. În cazul unei îndreptări în cealaltă direcţie, cei care vor fi avantajaţi vor fi politicienii pro-ruşi. Nu există niciun scenariu care să arate că economia Moldovei ar creşte mai mult dacă s-ar opri relaţia cu Uniunea Europeană. Dimpotrivă, ar scădea.

În contextul alegerilor preşedintelui ţării direct de către cetăţeni şi nu de către parlamentari, Cristian Preda a specificat că “credibilitatea acestuia va fi cea mai mare, e ales direct şi va avea un capital electoral important, rolul lui politic va creşte”, iar cel care primeşte sprijinul popular cel mai larg va dobândi o influenţă asupra jocului politic.

“Personal, dacă aş fi cetăţean al Republicii Moldova, aş vota-o pe Maia Sandu drept candidat. Asta e opţiunea mea personală şi, văzând ce se întâmplă în ultimele săptămâni, tare mă tem că există riscul confiscării preşedinţiei de către candidatul Moscovei”.

Ca să nu se întâmple asta, europarlamentarul crede că ar fi foarte sănătoasă o radiere a forţelor politice pro-europene din Moldova în jurul unei candidaturi cum e cea a Maiei Sandu deoarece în faţa lui Dodon e nevoie de o asemenea opţiune curajoasă. Trebuie să se vină cu ceva nou şi nu cu cele din trecut, care s-au dovedit a fi limitate ca forţă.

Ca europarlamentar, expert în ştiinţe politice şi ca român, Cristian Preda sugerează moldovenilor să gândească fiecare cu capul lui şi să aibă în vedere libertatea şi nu servitutea. Pentru că din nefericire, există forţe politice în Moldova “care ar vrea servitutea şi a republicii ca atare, şi a cetăţenilor ei, servitutea faţă de Moscova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe