PAS solicită autorităţilor camere video în secţiile de votare

Pentru transparenţa şi corectitudinea alegerilor prezidenţiale, Maia Sandu a găsit cea mai bună soluţie. Aceasta solicită instalarea camerelor video în toate secţiile de votare şi transmisiune live a alegerilor şi toate astea din amenda de 10 mln lei pe care o datorează PD bugetului de stat.
Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (Epoch Times România)
Maria Maevschi
05.10.2016

La Chişinău, campania electoraă este în toi, însă, cu regret, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, candidat la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, constată că în spaţiul mediatic din R. Moldova lucrurile sunt extrem de grave, întrucât dincolo de manipularea şi dezinformarea opiniei publice, se pune sub semnul întrebării corectitudinea scrutinului electoral. Astfel, candidatul din PAS solicită autorităţilor „să asigure instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secţie de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetăţean să poată urmări online procesul de votare şi de numărare a voturilor”.

„Nu putem vorbi despre un proces electoral democratic şi cinstit atunci când cei care deţin toate instituţiile statului controlează şi majoritatea canalelor media. Asistăm în aceste zile la crearea unei scene de război de către reprezentanţii puterii. Modul în care utilizează ei resursele administrative, precum şi resursele de presă constituie de fapt o încercare de a denatura alegerea liberă a cetăţenilor”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acesteia, legea în această campanie electorală este făcută de „banii murdari, proveniţi din surse neclare” şi totul din motiv că celor de la guvernare le este frică ca nu cumva oamenii să aleagă „un om integru şi responsabil şi întreaga lor schemă de folosire a banului public în beneficiul propriu se va dărâma. Ei însă nu conştientizează că astfel de ilegalităţi nu vor fi trecute cu vederea de către cetăţeni şi vor fi sancţionaţi dur prin votul acestora”.

În acest context, Sandu a venit cu o solicitare adresată Parlamentului, Guvernului şi Comisiei Electorale Centrale, de a instala camere video de supraveghere în fiecare secţie de votare. Acest lucru ar fi posibil de realizat atât tehnic, cât şi juridic chiar şi până la alegerile din 30 octombrie.

„Comisia Electorală Centrală (CEC) dispune prin amendamentele recente la Legea achiziţiilor publice de dreptul de a face achiziţii pentru echipamente necesare alegerilor fără a face licitaţii publice. Deci într-un timp foarte scurt, CEC poate contracta o companie care să instaleze aceste camere video. În al doilea rând, din punct de vedere juridic, nu este obligatoriu ca faptul supravegherii video să fie prevăzut în Codul electoral, fiind suficientă o simplă hotărâre a Comisiei Electorale Centrale”, a menţionat Maia Sandu.

Liderul PAS a ţinut să precizeze că această iniţiativă fezabilă pentru autorităţi va îmbunătăţi „atât situaţia actorilor implicaţi, cât şi situaţia cetăţenilor, fiind un instrument care va asigura că cel puţin în timpul votării şi a numărării voturilor, guvernarea nu va recurge la fraude şi la falsificări”. Mai mult decât atât, candidatul PAS la prezidenţiale consideră că pentru a acoperi vizualizarea unei secţii de votare, ar fi suficientă o cameră video, cu condiţia ca aceasta să fie instalată într-un loc care să permită vizualizarea întregii secţii, fără existenţa aşa-numitor puncte moarte.

„Dacă admitem că cpreţul de piaţă al unei camere video de calitate medie este în jur de trei mii de lei, pentru 2000 de secţii de votare ar fi nevoie de circa 6 milioane de lei. Dacă adăugăm costurile de instalare şi echipamentul adiacent, cheltuielile totale ar constitui cel mult 10 milioane de lei.

Amintesc că am făcut o sesizare la Comisia Electorală Centrală prin care îi atenţionăm că Partidul Democrat datorează bugetului de stat 10 milioane de lei pentru că a încălcat legislaţia cu privire la finanţarea partidelor politice. Iată exact aceste 10 milioane de lei pe care Comisia Electorală Centrală trebuie să le obţină de la Partidul Democrat şi să le transfere în bugetul de stat, sunt suficiente pentru a acoperi costurile acestui proiect”, a specificat Sandu.

Astfel, în prezent guvernării nu-i rămâne decât să identifice şi să aloce resursele financiare necesare, fiind deja clar de unde ar putea să le ia. „Acum camerele video instalate la alegeri ar fi un exerciţiu de democraţie şi corectitudine. Acest instrument transparent şi democratic va contribui semnificativ la faptul că votul oamenilor să nu fie denaturat, să nu fie furat şi să conteze cu adevărat”, a conchis Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor