Grecia va prezenta un nou plan de reformă în următoarele zile

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.03.2015

Liderii UE susţin că Grecia a fost de acord să prezinte în următoarele zile un nou plan de reformă pentru a asigura fondurile suplimentare de salvare financiară necesare pentru a împiedica falimentul ţării, susţine BBC.

Decizia a fost luată în noaptea de joi spre vineri, la finalul unor discuţii intense desfăşurate la Bruxelles între premierul grec Alexis Tsipras, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, liderul BCE Mario Draghi, preşedintele Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem şi alţi lideri europeni.

“Sunt mai optimist după aceste discuţii. Cred că toate părţile şi-au confirmat intenţia de a încerca să facă tot posibilul pentru a depăşi dificultăţile legate de economia Greciei cât mai curând”, a declarat Tsipras, după întâlnirea ce a durat mai mult de 3 ore.

Grecia va stabili reformele iar angajamentele asumate în cadrul Eurogrupului din 20 februarie au fost reafirmate, cu scopul de a se ajunge la o înţelegere cât mai curând posibil şi într-un spirit de încredere reciprocă.

“Este clar că Grecia nu va trebui să ia măsuri recesive”, a mai declarat Tsipras, citat de agenţia de ştiri AFP.

Descriind întâlnirea ca fiind pozitivă şi constructivă, Merkel a declarat că “întreaga chestiune trebuie finalizată rapid şi toată lumea trebuie să îşi facă partea care îi revine”, conform BBC.

“Nu am discutat despre cifre sau angajamente specifice”, a adăugat Merkel într-o conferinţă de presă după întâlnire. “Guvernul grec îşi va asuma deplina răspundere pentru reforme şi va prezenta o listă cu aceste reforme... în zilele următoare.”

Conform estimărilor curente, Grecia mai dispune de suficienţi bani pentru a-şi acoperi obligaţiile până în cursul lunii aprilie.

Creditorii internaţionali au sugerat că ei sunt pregătiţi să prelungească programul de salvare financiară a Greciei, în valoare de 240 miliarde de euro, până la sfârşitul lunii iunie.

Planurile anterioare de reformă ale lui Tsipras au întâmpinat o rezistenţă semnificativă din partea liderilor UE, cea mai puternică venind din partea Germaniei. Astfel, rămâne de văzut dacă noile planuri vor fi acceptate iar temerile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro vor scădea în intensitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor