UE ar putea propune ca G7 să reducă plafonul de preţ pentru petrolul rusesc la 50 USD pe baril

Comisarul european pentru Economie, Valdis Dombrovskis, a declarat luni că UE va propune miniştrilor de finanţe din G7 în această săptămână să coboare plafonul actual de 60 USD pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, ca parte a noului pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, transmite Reuters.
Dombrovskis nu a menţionat nivelul la care Uniunea Europeană ar dori reducerea plafonului de preţ, dar oficialii UE informaţi cu privire la discuţii au declarat că UE ar propune 50 USD pe baril.
Întrebat de reporteri dacă va face propunerea de reducere a plafonului la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 din Canada din această săptămână, el a răspuns: „Da”.
„Acesta este un aspect pe care l-am semnalat din partea Comisiei în contextul celui de-al 18-lea pachet de sancţiuni. M-aş aştepta la un anumit interes şi din partea altor parteneri G7 în această privinţă şi la unele discuţii”, a spus el.
Ţările G7 includ Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia. Comisia Europeană şi preşedintele Eurogrupului participă, de asemenea, la reuniunile miniştrilor de Finanţe din G7.
Plafonarea preţurilor G7 a fost convenită în decembrie 2022, interzicând comerţul cu ţiţei rusesc transportat de petroliere dacă preţul plătit era mai mare de 60 USD pe baril şi interzicând companiilor de transport maritim, de asigurare şi de reasigurare să manipuleze încărcături de ţiţei rusesc în întreaga lume, cu excepţia cazului în care acesta este vândut la un preţ mai mic decât plafonarea preţurilor.
Măsura a fost menită să diminueze veniturile Rusiei, astfel încât aceasta să aibă mai puţini bani pentru a-şi finanţa invazia din Ucraina, prevenind în acelaşi timp o scădere bruscă a ofertei globale de petrol.
Rusia a ocolit plafonul de preţ al G7 prin intermediul unei „flote fantomă” de petroliere care nu sunt asigurate de companii occidentale, iar ţiţeiul rusesc Urals a fost tranzacţionat peste plafonul de preţ în cea mai mare parte a timpului.
Dar preţul a scăzut sub 60 USD la începutul lunii aprilie, deoarece îngrijorarea globală cu privire la creşterea economică în urma anunţurilor SUA privind tarifele globale a afectat şi preţurile petrolului.