Erdogan s-a supărat pe Twitter. Preşedintele Turciei îl ironizează

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014 (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

În ciuda condamnărilor comunităţii internaţionale sau a nemulţumirilor manifestate de turci, premierul turc, Tayyip Erdogan, a blocat, vineri, accesul la aplicaţia Twitter în întreaga ţară. De curând, acesta a ameninţat că va bloca şi aplicaţiile Facebook şi Google. Decizia survine la numai câteva zile distanţă de alegerile prezidenţiale.

Erdogan a criticat mass-media socială încă de la protestele din parcul Gezi, care au început în vara anului 2013, descriind Twitter ca pe un "provocator de necazuri", deoarece s-a dovedit a fi un instrument de comunicare foarte important printre protestatarii care au acuzat mass-media locală că minimalizează protestele.

De atunci, Erdogan se confrunta cu cea mai mare provocare a sa din cei 11 de ani de când se află la conducere. Recent, adversarii săi au început să utilizeze mass-media socială şi youtube pentru a"scurge" zeci de înregistrări şi documente, pentru a prejudicia reputaţia guvernului înainte de alegerile locale de pe 30 martie.

Erdogan a acuzat adepţii clericului musulman din SUA, Fethullah Gülen, pentru infiltrarea în rândul poliţiei şi a sistemului judiciar, şi de scurgeri de documente şi înregistrări prin intermediul mass-mediei sociale, care arată dovezi de corupţie în rândul cercului lui Erdogan. Gulen a negat în mod repetat implicarea.

Într-una din înregistrări, o voce presupusă a fi a lui Erdogan se aude comandând fiului său să scape de sume mari de bani (1 miliard dolari), în dimineaţa zilei de 17 decembrie, când poliţia a percheziţionat şi arestat unii demnitari turci, inclusiv copiii a trei miniştri.

Primul-ministru a repetat furios şi a insistat că înregistrarea este o manipulare indecentă şi complet falsă.

Erdogan sfidează

"Vom elimina Twitterul. Nu-mi pasă de ce vă spune comunitatea internaţională", a afirmat Erdogan în cadrul unui miting electoral, la câteva ore după ce a ameninţat că va face acest lucru. ”Comunitatea internaţională poate să spună asta, poate să spună cealaltă. Nu-mi pasă deloc. Toată lumea va vedea cât de puternică este Republica Turcă. Nu are nimic de-a face cu libertatea. O astfel de libertate nu poate interveni în intimitatea altora. Nu se pot turna secrete de stat prin intermediul acestor canale ale comunităţii internaţionale”, a spus Erdogan în timpul campaniei sale prezidenţiale.

Acuzele la adresa acestuia au devenit foarte puternice în ultima perioadă. Partidul lui Erdogan a căpătat deja un control al internetului, şi a oferit guvernului mai multă influenţă asupra instanţelor de judecată şi a demis mii de poliţişti şi sute de procurori.

”Vom da la o parte toate acestea”, a ameninţat Erdogan în faţa unei mulţimi de susţinători.

Autoritatea de Informare şi Comunicare din Turcia (BTK) a publicat o declaraţie pentru a confirma blocajul: "Sunt decizii judecătoreşti în Turcia pentru a bloca Twitter ca urmare a încălcării drepturilor personale şi a vieţii private. Noi le-am cerut să elimine din conţinut. În ciuda bunăvoinţei noastre, Twitter a refuzat să facă acest lucru".

Turcii nemulţumiţi de Erdogan

Atunci când utilizatorii turci ai Twitter-ului au deschis pagina de internet a aplicaţiei, au primit un mesaj cu ordinul curţii de judecată ce motiva blocada de pe internet. La scurt timp după, nemulţumirile utilizatorilor de internet turci au izbucnit spontan pe scară largă.

Turcii au protestat vehement împotriva noilor măsuri impuse de Executivul de la Ankara şi au avertizat că vor ieşi în stradă pentru a-şi manifesta numeroasele nemulţumirile la adresa lui Erdogan. În decembrie, 3 miniştrii ai guvernului său şi-au dat demisia după ce fii lor au fost arestaţi pentru corupţie. Pe internet au circulat o serie de înregistrări telefonice, poze ale oficialilor şi poze ale documentelor, ce îi încriminau pe cei trei miniştri.

Unul dintre motivele principale pentru care guvernul Erdogan vrea să cenzureze mai mult internetul ar putea fi abilitatea de a comunica ştiri despre dovezile de corupţie care circulă în spaţiul virtual chiar în preajma alegerilor. Guvernul Erdogan, mai precis trei fii de miniştri din cabinetul său, iar mai nou chiar fiul său Bilal, sunt implicaţi în cazuri de corupţie.

Însă dovezile duc mai sus. Într-o şedinţă extraordinară în plenul de la Ankara, şeful parlamentului nu le-a permis membrilor din opoziţie să pronunţe acuzaţiile procurorilor.

Erdogan, criticat aspru de Europa

Premierul turc, Recep Erdogan, a fost criticat aspru în cursul nopţii de joi spre vineri de către comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, în urma cenzurii dure a internetului şi a ameninţărilor cu cenzura din agenda acestuia. "Interzicerea (reţelei de socializare) Twitter în Turcia este fără fundament, inutilă şi laşă", a precizat Kroes.

În luna februarie, guvernul Erdogan a adoptat un proiect de lege prin care impune cenzurarea internetului, limitarea folosirii reţelelor sociale şi monitorizarea activităţilor pe internet, ce a fost criticată aspru de către UE.

"Poporul turc şi comunitatea internaţională o vor consideră că fiind o cenzură", a anunţat Comisarul european.

Unii critici susţin că nu există o hotărâre judecătorească, prim-ministrul însuşi ordonând interzicerea accesului. Procurorul-şef al Istanbulului, Hadi Salihoglu, a declarat pentru cotidianul Radikal că nu există nici o hotărâre judecătorească pentru interzicerea Twitter.

Reacţii la interzicerea Twitter

Utilizatorii de internet turci au găsit repede modalităţi alternative de a eluda blocajul prin intermediul hashtag-urilor: # TwitterisblockedinTurkey şi # Turkeyblockedtwitter care au devenit rapid top la nivel global.

Potrivit Radikal, fondatorul cotidianului Jack Dorsey a postat un mesaj pentru a arăta modul în care utilizatorii turci pot continua utilizarea aplicaţiei Twitter prin intermediul mesajelor SMS.

Preşedintele Abdullah Gul a scris în această dimineaţă ironic pe twitter: "Interzicerea totală a platformelor sociale mass-media nu poate fi aprobată ... Sper ca acest lucru nu va dura mult timp".

Ambasada britanică în Turcia şi-a exprimat îngrijorarea prin intermediul tweet-urilor: "Marea Britanie este îngrijorată cu privire la orice încercare de a bloca accesul la Twitter din Turcia ... Încurajam guvernul turc să-şi reconsidere blocajul"

Russell Crowe: "Turcia a interzis Twitter? Aceasta este o decizie teribilă. Eu nu-l înţeleg "

Richard Branson: "Dacă puteţi citi acest lucru în Turcia, înseamnă că aţi bătut cenzura premierului asupra Twitter. Bravo. "

Amnesty Internaţional: "Blocarea aplicaţiei Twitter în Turcia este un atac inacceptabil asupra libertăţii de exprimare # TwitterisblockedinTurkey"

Twitter are aproximativ 15 milioane de utilizatori activi în Turcia. Timp de mulţi ani, oficialii partidului AK au folosit Twitter, şi Erdogan este unul dintre aderenţi, folosind în mod activ Twitter pentru a trimite mesaje zilnice celor 4,2 milioane de adepţi ai lui. Preşedintele Abdullah Gul are 4,4 milioane de adepţi.