Protestele din Turcia: Erdogan dă ordin, ”anchetată” pentru violenţe este poliţia

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
P. P.
14.03.2014

Aproximativ 2 milioane de persoane din 53 de provincii turceşti manifestat împotriva poliţiei din Turcia în timpul procesiunii funerare a lui Berkin Elvan, tânărul lovit mortal de o canistră de gaz lacrimogen a poliţiei.

Înmormântarea, transformată într-o manifestaţie uriaşă largă împotriva poliţiei, a reprezentat una din cele mai mişcări anti-guvernamentale din Turcia de la protestele Gezi Park de anul trecut.

Intervenţia în forţă a poliţiei, desfăşurată în 13 provincii, s-a soldat cu aproximativ 52 de civili şi 19 poliţişti răniţi şi aproximativ 417 persoane arestate. De asemenea, cel puţin 2 persoane au decedat iar alte două sunt spitalizate în stare gravă.

Comisia Generală de Securitate turcă (CGS) a iniţiat o anchetă împotriva forţelor de ordine care sunt acuzate de folosirea ”forţei disproporţionate”, a uzului ”excesiv de gaz lacrimogen” şi a posibilului uz de lansatoare de petarde cu gaz lacrimogen – un echipament sofisticat denunţat de protestatari.

Investigaţia condusă de CGS în urma protestelor Gezi Park de anul trecut a fost suspendată o perioadă. Aceasta a fost reluată pe 17 decembrie, odată cu reorganizarea forţată a poliţiei în urma campaniei conduse de premierul Tayyp Erdogan, care ar avea ca scop eradicarea ”statului paralel” a fostului său aliat, Fethullah Gullen.

Miercuri, tatăl lui Berkin l-a acuzat pe Erdogan că îl protejează pe poliţistul care i-a ucis fiul. Reprimarea violentă a protestatarilor a survenit tot în urma unui ordin din partea lui Erdogan.

”Dacă vrea, îl poate găsi pe ucigaşul fiului meu într-o oră. El este cel care a ordonat (atacul).”, a declarat Sami Elvan, pe un post de televiziune turcesc

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor