Israel şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de 72 de ore
alte articole
Israelul şi Hamas au convenit, luni, să înceapă un nou armistiţiu de trei zile în Fâşia Gaza începând de marţi dimineaţă.
Oficialii ambelor tabere au anunţat că armistiţiul mediat de Egipt va intra în vigoare de la ora locală 5:00 (GMT).
Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner, „armata va fi desfăşurată în afara Fâşiei Gaza pe poziţii defensive (în Israel) la intrarea în vigoare a încetării focului”. Armata israeliană se va retrage complet din Fâşia Gaza odată cu intrarea în vigoare a încetării focului, marţi.
Decizia vine după alte şase tentative de armistiţiu, toate marcate de acuzaţii lansate de ambele părţi cu privire la continuarea atacurilor.
Confirmând acordul, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev a declarat „Israelul va onora armistiţiul şi va continua să urmărească dacă Hamas face acelaşi lucru”.
Cu o notă suplimentară de cinism, un oficial israelian a declarat, sub protecţia anonimatului, că Israel va observa cum se desfăşoară ziua „cu o oarecare doză de scepticism”.
Armistiţiul a fost încheiat după trei zile de negocieri în Cairo, la care a luat pare o delegaţie palestiniană, dar care au fost ocolite de Israel.
Se aşteaptă ca Egiptul să găzduiască în continuare discuţii indirecte menite să stabilească cadrul unui acord mai durabil.
Hamas a cerut ca Israelul să se retragă din Fâşia Gaza şi să ridice blocada impusă de peste un deceniu împreună cu Egiptul, prin care îi forţează pe cei 1,8 milioane de palestinieni să trăiască în condiţii inumane.
De asemenea, gruparea islamică a cerut eliberarea prizonierilor Hamas cât şi asistenţă internaţională pentru reconstruirea Fâşiei Gaza.
Bassam Salhi, un membru al delegaţiei palestiniene, a recunoscut că medierea unui acord de pace care să satisfacă ambele tabere se va dovedi chiar mai dificilă.
„Vor fi negocieri dificile deoarece şi Israelul are pretenţii”, a declarat acesta.
Mai devreme, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis să continue ofensiva militară în Fâşia Gaza până când „liniştea şi securitatea cetăţenilor isrealieni este asigurată” pe termen lung.
Totuşi, există rapoarte care arată că o parte din forţele terestre israeliene s-au retras din teritoriul palestinian după ce au distrus majoritatea reţelei complexe de tuneluri frontaliere folosite de Hamas.
Peste 20 de palestinieni au fost ucişi, luni, inclusiv o fetiţă de opt ani ucisă în timpul unui bombardament aerian israelian asupra unei tabere de refugiaţi, desfăşurat la numai câteva minute după instalarea armistiţiului temporar de şapte ore.
Armata israeliană a anunţat că atacul ţintea „o ameninţare operativă” şi rachete în curs de lansare.
Între timp, Ierusalimul a fost atacat de două atacuri care păreau să reprezinte retalierea la violenţele din Fâşia Gaza.
Şoferul unui excavator a fost împuşcat după ce a lovit un autobuz, omorând o persoană, în ceea ce Israelul a descris drept un „atac terorist”.
La câteva ore mai târziu, un militant a rănit un soldat israelian înainte ca acesta să scape pe motocicletă.
Israelul a lansat operaţiunea militară masivă în Gaza pe 8 iulie cu intenţia comunicată de a încheia atacurile „persistente” cu rachete ale Hamasului. Pe 17 iulie, a lansat şi o ofensivă terestră pe scară largă menită să distrugă tunelurile folosite pentru a evita blocada impusă abuziv.
Peste 1.880 de palestinieni, în mare parte civili, şi cel puţin 64 de soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa de la începerea conflictului. Doi civili israelieni şi un tailandez şi-au pierdut viaţa sub atacul rachetelor.
Premierul britanic, David Cameron, a declarat că Londra investighează rapoartele care precizează că un muncitor al echipelor de ajutorare britanice a fost ucis, duminică, în oraşul sudic Rafah.