Statele Unite vor propune îngheţarea conflictelor teritoriale din Marea Chinei de Est

Secretarul american de stat John Kerry.
Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)

Secretarul american de Stat, John Kerry, va cere, în cadrul summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), încetarea voluntară a acţiunilor abuzive care agravează disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters.

Diplomatul senior pentru Asia de Est al SUA, Daniel Russel, a anunţat că vizita lui Kerry la Forumul Regional ASEAN (ARF) este de ”bun-simţ”.

Una din priorităţile diplomatului american ar fi dezamorsarea tensiunilor din Marea Chinei de Sud, unde are loc un comerţ maritim în valoare de 5 trilioane USD anual, dar China este în conflict cu patru naţiuni ASEAN.

”Economia regională este prea importantă şi prea fragilă pentru ca o ţară, sau oricine altcineva să aibă pretenţii, să folosească ameninţarea forţei militare sau cea a forţei paramilitare ca măsură de retaliere, intimidare sau constrângere”, a declarat Russel.

Astfel de măsuri ar putea include nerespectarea unui acord existent cu privire la pământurile neocupate sau, mai semnificativ, o interdicţie asupra eforturilor de dobândire a teritoriilor, a afirmat Russel.

China a provocat mai multe tensiuni militare în Marea Chinei de Sud după ce a invadat apele exclusive ale Vietnamului şi apele teritoriale filipineze, provocând mai multe ciocniri cu forţele navale ale celor două ţări vecine.

China, care va participa la întâlnirea ASEAN, a respins ideea unei încetări a agresiunilor teritoriale într-un limbaj dur. Beijingul pretinde abuziv 90% din teritoriul Mării Chinei de Sud, care ar conţine depozite de gaz şi petrol, în detrimentul ţărilor din regiune, precum Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Statele Unite menţin o alianţă militară strânsă cu Filipine şi Japonia, care este atrasă într-un conflict similar de pretenţiile emise de Beijing asupra insulelor nipone Senkaku, din Marea Chinei de Est.

Filipine a anunţat că va reafirma propunerea Statelor Unite cu privire la îngheţarea oricărui conflict, cât şi implementarea unui cod de conduită şi arbitraj, care are ca scop rezolvarea disputelor.

Manila a convocat, luna trecută, o întâlnire cu alte trei ţări ASEAN care au pretenţii în regiune – Brunei, Malaezia şi Vietnam. Cele patru state vor să formeze o poziţie comună la summitul ARF.