Statele Unite vor propune îngheţarea conflictelor teritoriale din Marea Chinei de Est

Secretarul american de stat John Kerry.
Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)

Secretarul american de Stat, John Kerry, va cere, în cadrul summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), încetarea voluntară a acţiunilor abuzive care agravează disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters.

Diplomatul senior pentru Asia de Est al SUA, Daniel Russel, a anunţat că vizita lui Kerry la Forumul Regional ASEAN (ARF) este de ”bun-simţ”.

Una din priorităţile diplomatului american ar fi dezamorsarea tensiunilor din Marea Chinei de Sud, unde are loc un comerţ maritim în valoare de 5 trilioane USD anual, dar China este în conflict cu patru naţiuni ASEAN.

”Economia regională este prea importantă şi prea fragilă pentru ca o ţară, sau oricine altcineva să aibă pretenţii, să folosească ameninţarea forţei militare sau cea a forţei paramilitare ca măsură de retaliere, intimidare sau constrângere”, a declarat Russel.

Astfel de măsuri ar putea include nerespectarea unui acord existent cu privire la pământurile neocupate sau, mai semnificativ, o interdicţie asupra eforturilor de dobândire a teritoriilor, a afirmat Russel.

China a provocat mai multe tensiuni militare în Marea Chinei de Sud după ce a invadat apele exclusive ale Vietnamului şi apele teritoriale filipineze, provocând mai multe ciocniri cu forţele navale ale celor două ţări vecine.

China, care va participa la întâlnirea ASEAN, a respins ideea unei încetări a agresiunilor teritoriale într-un limbaj dur. Beijingul pretinde abuziv 90% din teritoriul Mării Chinei de Sud, care ar conţine depozite de gaz şi petrol, în detrimentul ţărilor din regiune, precum Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Statele Unite menţin o alianţă militară strânsă cu Filipine şi Japonia, care este atrasă într-un conflict similar de pretenţiile emise de Beijing asupra insulelor nipone Senkaku, din Marea Chinei de Est.

Filipine a anunţat că va reafirma propunerea Statelor Unite cu privire la îngheţarea oricărui conflict, cât şi implementarea unui cod de conduită şi arbitraj, care are ca scop rezolvarea disputelor.

Manila a convocat, luna trecută, o întâlnire cu alte trei ţări ASEAN care au pretenţii în regiune – Brunei, Malaezia şi Vietnam. Cele patru state vor să formeze o poziţie comună la summitul ARF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe