Emilia Şercan va da în judecată "academia de cumetrie" a lui Gabriel Oprea

Nemulţumită că academia înfiinţată de fostul vicepremier Oprea a refuzat să comunice numele academicienilor plătiţi din bani de la buget, Emilia Şercan anunţă că va da în judecată instituţia.
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)
Loredana Diacu
14.03.2016

Jurnalista Emilia Şercan, autoarea unor răsunătoare investigaţii vizând doctoratele (plagiate) ale unor politicieni celebri a demarat demersul de identificare a membrilor Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), înfiinţată de Gabriel Oprea. În urma verificărilor, Şercan a ajuns la concluzia că ASSN - instituţie ai cărei academicieni sunt plătiţi de la buget - este, surpriză (?!) o academie de cumetrie. De asemenea, jurnalista mai anunţă că va da în judecata ASSN pentru refuzul de a comunica cine-i sunt academicienii.

"Pentru că "Academia lui Oprea" a refuzat timp de două luni să îmi răspundă cine sunt academicienii pe care îi plătim din banii noştri, m-am apucat să reconstitui eu lista. Am reuşit să identific 32 de membri ai ASSN, însă, cu siguranţă, numărul lor nu depăşeşte 40 în acest moment - veţi găsi explicaţia în text. Un lucru este cert - ASSN este o academie de cumetrie.", scrie Emilia Şercan pe contul său de Facebook.

Cele mai interesante lucruri constatate de jurnalista în urma identificării membrilor ASSN sunt următoarele:

-"Academia lui Oprea" devine "Academia lui Maior (George Maior, fost şef SRI, actual ambasador al României în SUA n.r.)".
- O serie de persoane au demisionat în ultimele săptămâni din ANNS, mulţi dintre ei apropiaţi de Oprea.
- Opt dintre cei zece membri civili ai ASSN sunt sau au fost membri PSD.
- Nouă membri ai ASSN nu au, cel puţin la vedere, nicio legătură cu zona de securitate naţională.
- Doi membri ai ASSN sunt consilieri prezidenţiali.
- Cinci membri ai ASSN fac parte din actualul Guvern.
- Doi dintre membrii ASSN au fost acuzaţi că au plagiat tezele de doctorat, unul fiind acuzat că a devenit profesor şi conducător de doctorate în mod fraudulos.", scrie Şercan pe Facebook.

"Dezvăluirile pe care le-am făcut în ultima vreme despre ASSN au cam stârnit panică la Washington, aşa că Remus Pricopie a fost chemat de George Maior în regim de urgenţă în SUA pentru a stabili ce vor face în privinţa academiei - Pricopie se întoarce la noapte. Cert este că atât Maior, cât şi bunul său prieten Vasile Dâncu fac balet în declaraţii, însă şi mai cert este că au refuzat să îmi dea numele academicienilor.

În acest weekend, a expirat şi perioadă în care ASSN a avut termen să-mi răspundă la reclamaţia administrativă pe care am trimis-o oficial. Cel târziu mâine voi da în judecată ASSN pentru că a refuzat să răspundă cine îi sunt academicienii. Ştiţi voi vorba aia neaoş românească, see you in court?", concluzionează jurnalista.

Reamintim că ASSN este o instituţie finanţată de bugetul de stat. Cu toate acestea, informaţii despre membrii şi activitatea ei sunt învăluite în mister.

Potrivit bn24.ro, instituţia a fost înfiinţată de celebrul Grup de la Cluj - Gabriel Oprea, George Maior şi Vasile Dîncu - împreună cu alte câteva persoane din anturajul lor politic sau profesional.

ASSN a fost construită pe bazele existenţei Academii de Ştiinţe Militare, unde s-a retras George Maior pe post de preşedinte după ce şi-a dat în mod subit demisia din fruntea SRI, însă a fost concepută astfel încât să fie ca o cupolă peste serviciile secrete şi ministerele de forţă ale României.

Printre membrii recunoscuţi ai acestei academii se numără vicepremierul Vasile Dîncu, şeful Administraţiei Prezidenţiale Dan Mihalache şi ministrul Educaţiei Adrian Curaj, după cum se poate constata din declaraţiile de interese depuse de înalţii oficial.

Din Academie fac parte însă mult mai mulţi oficiali. O fotografie de la conferinţa de prezentarea ASSN îi arată, grupaţi în jurul lui Oprea şi Maior pe Mircea Duşa (fost ministru al Apărării), Ionel Valentin Vlad (preşedintele Academiei Române), Sorin Câmpeanu (fost ministru al Educaţiei), Robert Cazanciuc (fost ministru al Justiţiei), Daniel Ioniţă (fost ambasador în Norvegia, secretar de stat pe probleme de securitate în MAE), Teodor Frunzeti (rector UNAp), Valeriu Nicuţ (secretar de stat MApN şi cumnatul lui Oprea), Neculai Onţanu (primarul Sectorului 2, UNPR), Alexandru Cumpănşu (AID), Mihnea Costoiu (rector Politehnica), Vasile Ozunu Mihail (preşedinte Colegiului Naţional de Apărare), Gheorghe Popa (rector Academia de Poliţie), Gabriel Moisescu (rector UNAp), Ilie Botoş (secretar de stat MAI), Raed Arafat (secretar de stat MAI), Eugen Nicolicea (UNPR), Vasile Dîncu (vicepremier), Petre Tobă (şeful IGPR), Gelu Diaconu (şeful ANAF), Gheorghe Muscalu (membru CSM), Nicolae Iancu (rectorul ANI a SRI) şi Marius Iacob (adjunct al procurorului-şef al DNA) şi pe Eduard Hellvig, actualul şef al SRI.

Conferinţa de prezentare a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (Facebook.com/Emilia Şercan)
Conferinţa de prezentare a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (Facebook.com/Emilia Şercan)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor