Test suprem pentru Curaj. Universitatea Bucureşti cere oficial retragerea doctoratului lui Ponta

Universitatea din Bucureşti îi solicită oficial ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să îi retragă titlul de doctor în drept - obţinut prin plagiat - fostului premier al României, Victor Ponta. Ce va face ministrul Curaj?
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
01.03.2016

UPDATE. Ca şi predecesorii săi, ministrul Educaţiei Adrian Curaj a invocat lipsa unui cadru legal pentru a-i retrage titlul de doctor lui Victor Ponta.

Întrebat dacă pe baza actualei legislaţii poate să-i retragă doctoratul lui Ponta, Adrian Curaj a replicat: "Nu. Dacă se putea, se făcea", potrivit Agerpres.

Ministrul susţine că, după ce va consulta cadrul legislativ, va veni cu un răspuns la solicitarea Universităţii din Bucureşti.

Pe de altă parte, un grup de intelectuali de marcă, printre care numeroşi profesori universitari din ţară şi străinătate, i-au atras astăzi atenţia lui Adrian Curaj că are instrumentele necesare pentru rezolvarea problemei doctoratelor.

De altfel, şi fostul ministru al Educaţiei, Miron Miclea, a explicat recent că legislaţia existentă permite retragerea doctoratelor în maximum patru săptămâni, în timp ce noul proiect legislativ propus de Adrian Curaj în acest sens va prelungi cel puţin până în decembrie timpul necesar retragerii controversatelor titluri de doctor care au scandalizat opinia publică.

"Rezolvarea problemei plagiatelor, pentru toate cazurile semnalate până acum, se putea face extrem de simplu şi de rapid, în baza legislaţiei existente. În loc să suspende Comisia de Etică, dl. ministru ar fi putut să numească noi membri (sunt încă suficienţi oameni competenţi şi oneşti în ţara asta, măcar cât să facă o comisie!).
Aceştia ar fi analizat sesizările primite, iar dacă mai era cazul ar fi cerut o nouă expertiză, apoi ar fi recomandat ministrului retragerea titlului de doctor. Ministrul dădea un ordin, iar titlul era retras. Toată procedura ar fi luat 3-4 săptămâni, maximum. Tot în baza legii (art. 170), ministrul putea retrage şi titlul de conducător de doctorat celui care a girat plagiatul", scria recent Miron Miclea.

* * *

"Dragi prieteni, îmi face o mare plăcere să vă anunţ în exclusivitate că Universitatea din Bucureşti a trimis, din nou, Ministerului Educaţiei dosarul care probează plagiatul lui Victor Ponta, împreună cu solicitarea adresată ministrului Adrian Curaj de a se folosi de prerogativele pe care actuala Lege a Educaţiei i le conferă pentru a anula Ordinul de Ministru prin care fostul premier a obţinut titlul de doctor", a declarat, luni, jurnalista Emilia Şercan.

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, şi profesorul Marian Popescu, şeful Comisie de Etică a Universităţii din Bucureşti, merită, în opinia jurnalistei, toată aprecierea pentru verticalitatea dovedită în privinţa cazurilor de plagiat.

"Acesta este un adevarăt test pe care abia aştept să văd dacă ministrul Curaj îl va trece sau, din nou, se va eschiva şi va invoca o pretinsă lipsă a unui cadru legal pentru a nu-i retrage titlul lui Victor Ponta, aşa cum au făcut toţi miniştii Educaţiei de la Liviu Pop încoace.

În acest moment Legea Educaţiei permite anularea titlului de doctor al oricărui plagiator prin emiterea unui Ordin de Ministru. Este practic, tot ceea ce trebuie să facă Adrian Curaj. Aş spune că este o simplă formalitate. Ministrul Curaj trebuie doar să respecte legea în vigoare şi să o aplice cu celeritate", a explicat Emilia Şercan, jurnalistă cunoscută, printre altele, pentru demascarea mai multor înalţi demnitari deveniţi "doctori" prin furt intelectual, printre care şi foştii miniştri Gabriel Oprea şi Petre Tobă.

Jurnalista şi-a exprimat speranţa că Universitatea din Bucureşti va aplica aceeaşi măsură şi în cazul Oprea.

"Sper din toata inima că Universitatea din Bucureşti să facă acelaşi lucru şi cu dosarul lui Gabriel Oprea, pe care eu îl consider un test suprem pentru ministrul Curaj, în condiţiile în care acesta este membru în Academia Naţionala de Studii ale Securităţii înfiinţată şi patronată de Gabriel Oprea", a adăugat Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor