Emilia Şercan: „Se va ajunge la cea mai frumoasă operaţiune de spălare publică a plagiatorilor de doctorate”

Jurnalista Emilia Şercan nu este deloc mulţumită de modul în care ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a înţeles să trateze "pandemia" plagiatelor din România.
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
27.02.2016

Măsurile propuse cu mare fast de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, pentru a rezolva odată pentru totdeauna problema plagiatelor pot duce de fapt "la cea mai frumoasă operaţiune de spălare publică a plagiatorilor de doctorate", a tras un semnal de alarmă Emilia Şercan, jurnalistă cunoscută pentru demascarea mai multor înalţi demnitari deveniţi "doctori" prin furt intelectual.

„În ultimele două săptămâni m-am văzut cu trei rectori ai unor universităţi din Bucureşti, iar concluzia pe care am tras-o este că dacă se lasă pe mâna universităţilor rezolvarea chestiunii plagiatelor, aşa cum a propus ministrul Adrian Curaj, se va ajunge la cea mai frumoasă operaţiune de spălare publică a plagiatorilor de doctorate.

Am tot spus că nu poţi să pui un spărgător de bănci să repare un seif, aşa cum nu poţi lăsa în sarcina universităţilor, care au acordat zeci şi sute de doctorate plagiate, să vină acum şi să-şi cureţe propria mizerie, pentru că nu o vor face”, a declarat Emilia Şercan.

Judecând după situaţia prezentă, jurnalista este de părere că, în afară de Universitatea din Bucureşti şi a altor câteva, foarte puţine de altfel, nicio alta nu va dori să mişte un deget pentru a verifica cum a fost posibil să se susţină atât de multe teze plagiate în universităţile lor.

„Nu este vorba doar despre autorii doctoratelor plagiate, ci şi despre cei care i-au girat, conducătorii şi referenţii care au închis ochii şi au acceptat acest lucru. Cel mai bun argument este faptul că niciuna dintre universităţile despre care am scris în ultimele luni nu a început verificări în propriile comisii de etică - nici Academia Naţională de Informaţii a SRI, nici Universitatea Naţională de Apărare, nici Academia de Poliţie.

Toate au avut acelaşi răspuns - nu există legislaţie în acest moment, dar aşteaptă cu interes noile modificări anunţate de ministrul Adrian Curaj. Adică aşteaptă cadrul legal să îngroape definitiv plagiatele din curtea lor. Acum nu mai spun că "sper", ci spun "trebuie". Guvernul nu trebuie să accepte modificările legislative promovate de ministrul Curaj, iar faptul că joia trecută propunerile acestuia nu au fost votate, reprezintă un semnal bun”, a continuat Emilia Şercan.

Legislaţia actuală permite verificări şi verdicte rapide - comisiile de etică pot face verificări şi emite verdicte, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) poate să confirme verdictul, însă modificarea majoră care trebuie făcută este la nivelul CNATDCU, acolo unde „ar trebui numiţi oameni competenţi, a căror verticalitate morală este recunoscută, oameni care nu au plagiat şi care nu au acoperit plagiate, şi nici oameni care au funcţii politice în partide”.

„Asta, de altfel, ar trebui să fie o condiţie clară, iar dacă un membru CNATDCU obţine ulterior numirii în acest for şi o funcţie politică, atunci ar trebui să demisioneze pentru a se înlătura orice suspiciune. Bătălia pentru a stabili standarde de competenţă şi morale e tare complicată”, a mai precizat Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor