"Tatăl plagiatelor". Fiica şi ginerele lui Oprea, doctori în Securitate şi Intelligence

Fiica şi ginerele lui Gabriel Oprea, titular al unui doctorat despre care se susţine că este plagiat, şi-au luat doctoratul, la 27 de ani, la Academia Serviciului Român de Informaţii. O serie de articole publicate de cei doi de-a lungul programului doctoral au fost integral sau parţial plagiate.
Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Ana Ion
15.02.2016

Autoare a unor investigaţii incendiare despre lucrări de doctorat plagiate, inclusiv despre doctoratul lui Gabriel Oprea, jurnalista Emilia Şercan a descoperit recent că fiica şi ginerele fostului vicepremier sunt doctori în studii de securitate şi intelligence, la faimoasa Academie Naţională de Informaţii Mihai Viteazu a SRI. Cei doi şi-au luat doctoratele la o săptămână după moartea poliţistului Cosmin Gigină.

Potrivit unui articol publicat de Şercan în pressone.ro., ca parte a obligaţiilor din programul de studiu doctoral, cei doi soţi, Ana Maria Tudor şi Alexandru Marius Tudor, au publicat o serie de articole din care unele sunt plagiate integral sau parţial. De exemplu, primul articol semnat de cei doi, intitulat Riscurile de Securitate în Bazinul Mării Negre este copiat cuvânt cu cuvânt şi nicăieri în text nu se face trimitere la articolul original şi nu foloseşte ghilimele, susţine Şercan.

Cei doi au beneficiat, conform Emiliei Şercan, de burse doctorale în valoare de 1000 de euro/lună. Bursa doctorală nu le-a fost oferită însă de Academia SRI, ci de Universitatea privată Titu Maiorescu.

Emilia Şercan mai atrage atenţia că înainte de a ajunge doctori în securitate la vârsta de 27 de ani, fiica şi ginerele lui Oprea au ajuns, la vârsta de 23 de ani, consilieri la doi vicepreşedinţi ASF. Un salariu mediu la ASF este de peste 10.000 de lei pe lună, scrie Şercan pe Facebook.

Investigaţia Emiliei Şercan poate fi citită aici

Reamintim că Emilia Şercan este cea care, în iulie 2015, dezvăluia public că teza de doctorat a lui Oprea (la vremea respectivă vicepremier), susţinută în anul 2000 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, conţine o serie de elemente pe care comunitatea academică le include în categoria plagiatului.

Calupuri întregi de text din lucrarea lui Oprea au fost preluate ad litteram din lucrările altor autori, lucrarea fiind în esenţă un mixt de paragrafe amalgamate, fără a conţine o introducere sau concluzii proprii, arată Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor