Elena Udrea, fermier de Călăraşi
Deşi "Guvernul Ponta sabotează agricultura românească" - declaraţia a fost făcută de viitoarea latifundiară joi, pe blogul dumneaei - iar “sistemul de irigaţii e la pământ şi nu se alocă bani către această direcţie” cum mai declara Udrea pe acelaşi blog, nici una dintre aceste piedici nu o descurajează pe Elena în demersul ei de a deveni agricultor. Dimpotrivă, dna Udrea intenţionează să cumpere în jur de 1000 de hectare de pământ pe care să le transforme în livezi. Şi holde de grâu şi porumb de să nu se vadă cal cu călăreţ.
Într-un interviu acordat tot joi publicaţiei Business24, dna Udrea a mai declarat că speră şi să acceseze fonduri europene pentru construirea unor depozite pentru fructe şi chiar pentru o fabrică de conserve.
Ar putea avea succes. Nu demult, ministrul agriculturii declara că în anul care vine PNDR-ul (plan naţional de dezvoltare rurală) va finanţa cu prioritate "proiectele integrate", care, pe lângă producţie "să aibă şi partea de procesare legume/fructe etc., colectare şi marketing". Experienţa acumulată de dna Udrea în marketing, pe vremea când a fost Ministru de Turism, o va ajuta din plin. Dânsa este inventatoarea celebrei frunzuliţe care a propulsat ca o rachetă turismul şi agroturismul românesc. Spre cer.
Ca un om "care a fost în Guvern şi care urmăreşte ce se întâmplă în economie" mai declară Elena Udrea, dansa crede că "şansa României de a scăpa de criza economică este agricultură" şi ar vrea ca tot mai mulţi români să investească în agricultură. Aşa că dânsa vine cu exemplu personal şi cumpără teren repede, repede, înainte de 2014, când străinii vor avea dreptul să cumpere teren arabil iar pământul s-ar putea scumpi (se teme dumneaei)
"De la 1 ianuarie vom fi obligaţi să vindem terenurile agricole şi străinilor şi cred că românii trebuie sprijiniţi, îndrumaţi să investească în agricultură." declara Elena Udrea.
Pe blog, doamna Udrea şi-a exprimat îngrijorarea că "ne vom trezi anul viitor că olandezii, francezii sau italienii cumpără pământurile de la ţăranii noştri, le lasă în pârloagă şi aduc în România alimente la preţuri mari, de proastă calitate". Pe blog însă pune problema într-un context mai puţin panicard. Acolo nu se menţionează cum că vom fi obligaţi să vindem ci doar că străinii vor "veni". Tot de pe blogul dânsei, aflăm şi că 40% din terenul arabil al ţării zace necultivat iar executivul Ponta asistă pasiv. Impozitul pe pârloagă pe care îl promite USL care ar fi putut micşora dezastrul a rămas doar o promisiune şi atât.
Elena Udrea mai are un motiv bine întemeiat să-şi cumpere teren. Dânsa afirmă pe blogul personal:“Nu vreau să fiu panicardă, dar situaţia este dezastruoasă. Dacă într-adevăr următoarea criză mondială va fi una alimentară, aşa cum se tot speculează, vom avea probleme încă mai mari decât cele din timpul crizei financiare începute în 2008. Pentru că, dacă acum ne-am mai descurcat fără credite, fără hrană nu putem trăi”, a spus Udrea. Cu 1000 de hectare la dispoziţie, Elena Udrea ne va putea salva din foamete pe toţi.
Ce va cultiva Elena? Mere, pere, grâu, porumb..
Deja Elena Udrea pare că şi-a făcut temele bine. A vorbit cu specialişti în agricultură şi a înţeles de la aceştia că "cel mai rentabil este să cultivi pomi fructiferi.(..) Diferenţa între un hectar de teren agricol cultivat cu cereale faţă de un hectar de teren agricol cultivat cu pomi fructiferi poate să ajungă şi la 1 la 5. Adică, poţi câştiga şi de cinci ori mai mult din pomi fructiferi decât din cereale".
Desigur, vrând să fie un exemplu pentru ţară, dna Udrea nu se va rezuma să facă numai ce este bănos, dânsa declară că va cultiva şi cereale, respectiv grâu şi porumb. Despre rapiţă, considerată o cultură a viitorului şi despre soia nemodificată genetic, Dna Udrea nu a menţionat nimic.
Fiind o mare consumatoare de fructe, Elena Udrea declară că va cultiva nediscriminatoriu orice fructele care dau rod la noi: mere şi pere pentru "că sunt rezistente" dar şi cireşe şi persici care "pot fi profitabile" şi "se vând vara". Iarna, în schimb, se vând bine bananele şi kiwi, dar acestea nu cresc pe la noi.
Ochiul stăpânului nu îngrăşă numai porcul, ci şi pomul fructifer
Elena Udrea declară că intenţionează, pe cât posibil, să cumpere pământuri în apropiere de Bucureşti, pentru a ajunge mai uşor la plantaţiile dumneaei.
Doamna fost ministru Udrea declară că a făcut deja demersurile pentru achiziţionarea terenurilor agricole în Călăraşi, Teleorman, Buzău, "dar şi în Moldova am văzut nişte terenuri de vânzare". Dânsa se grăbeşte să cumpere repede căci, "se apropie 2014" şi inexorabil străinii vor veni. Să cumpere pământ.
Pe românii care se pregătesc să fugă ca în vremurile "bune" ale Caristasului pe la bănci ca să se împrumute şi să îşi cumpere terenuri agricole "că vin străinii şi se vor scumpi", îi informăm că nu au motive să se teamă: suprafaţa arabilă a României este de 14,8 milioane de hectare iar Elena cumpără doar 1000 de hectare. Va rămâne destul teren arabil pentru cumpărat chiar dacă olandezii vin. Creând locuri de muncă noi.
Bani europeni pentru Elena
Fiind la curent cu legislaţia, Elena Udrea ştie din surse sigure că România va primi 10 miliarde pentru agricultură din fonduri europene în perioada 2014-2020 şi, declară dânsa, speranţele sunt în aceşti bani, "sigur dacă vom avea un guvern competent şi în stare să sprijine agricultura şi fermierii." Şi speranţa dânsei tot în aceşti bani e. În calitate de viitor fermier, Elena Udrea pregăteşte proiecte pentru a accesa banii europeni.
Proiecte viabile care să primească fonduri într-un mod complet legal şi transparent, aşa cum ne-am obişnuit. Căci ştim cu toţii că guvernanţii sunt nişte oameni eminamente corecţi, care alocă fonduri pe valoare, în nici un caz pe clientelism.
Astfel că Elena pregăteşte proiecte integrate, ca la carte sau, mai exact ca la PNDR (planul naţional de dezvoltare rurală).
Visul de fermier al Elenei poate rezolva multe dintre problemele agriculturii româneşti. Invitat în data de 3 iunie la o conferinţă de împărtăşire a modului în care Ministerul Agriculturii intenţionează să subvenţioneze agricultura cu banii europene despre care Elena vorbea anterior, Ministrul Daniel Constantin declara:
"Avem probleme. Afacerile din agricultură nu sunt integrate, verigi din lungul lanţ între producătorul direct şi consumator lipsesc".
În domeniul "legume fructe" declara ministrul, "nu avem depozite şi platforme bine dezvoltate (..) Deşi România dispune de unităţi de procesare a fructelor şi legumelor acestea sunt repartizate inegal în ţara şi multe probleme vor trebui rezolvate punctual.
Ei bine, punctual, dacă primeşte finanţare, Elena Udrea poate rezolva o parte din îngrijorările guvernanţilor români.
În rest, fină cunoscătoare de folclor, Elena ştie că nu e bine să iţi ţii toate ouăle în acelaşi coş. Aşa că, luând în calcul şi faptul că livezile de mere pere piersici şi cireşi vor aduce profit abia peste 3 ani (plus că agricultura este la cheremul stării vremii, dă o grindină şi-ţi compromite recolta de cireşi) Elena Udrea declară că va investi şi în Agroturism. Nu de alta, dar oricum turismul, cu sau fără frunzuliţă verde este, sau a fost, specialitatea dumneai.