Victor Ponta a fost avocatul familiei Cocoş

Au curs "valuri de cerneală" pe seama tensiunilor dintre premierul Victor Ponta şi Elena Udrea, fosta doamnă Cocoş, precum şi a încrengăturilor de interese din lumea mică a mai-marilor zilei. Relaţiile de pe scena politică nu sunt însă ceea ce par. O investigaţie publicată miercuri de site-ul riseproject, vine să spulbere mitul inamiciţiei Premier Udrea, demonstrând natura duală a relaţiilor dintre cei doi.
Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
22.08.2013

Au curs "valuri de cerneală" pe seama tensiunilor dintre premierul Victor Ponta şi Elena Udrea, fosta doamnă Cocoş, precum şi a încrengăturilor de interese din lumea mică a mai-marilor zilei. Relaţiile de pe scena politică nu sunt însă ceea ce par. O investigaţie publicată miercuri de site-ul riseproject, vine să spulbere mitul inamiciţiei Premier Udrea, demonstrând natura duală a relaţiilor dintre cei doi.

Deşi nu prididesc să se ironizeze pe la televiziuni din analiza unor informaţii apărute în varii ediţii ale Monitorului Oficial reiese clar că VV Ponta a fost avocatul familiei Cocoş. Actualul prim-ministru al României a prestat servicii juridice pentru familia Elenei Udrea, începând din perioada în care aceasta era şefa Cancelariei Prezidenţiale.

În anii 2005-2006, atât VV Ponta personal, cât şi cabinetul dânsului de avocatură, au prestat varii servicii juridice (autentificare de contracte, acte adiţionale etc.) pentru şase companii deţinute de Dorin Cocoş şi membri ai familiei lui. În baza de date a Monitorului Oficial, numele cabinetului "Victor Viorel Ponta" figurează de zece ori în legătură cu firme deţinute de grupul Cocoş.

Două dintre firmele familiei şi afiliaţilor lui Dorin Cocoş care au beneficiat de serviciile profesionale ale avocatului Victor Ponta au fost implicate în scandaluri publice majore. Este vorba despre Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional şi Centrul de Testare al Forţei de Muncă, firme prin care, mulţi români şi-au dat obolul, fără ştiinţa lor, la bunăstarea familiei Cocoş.

Românii care doreau să plece la muncă în Spania sau Israel prin intermediul Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM), nu o puteau face fără să plătească aşa numita ”taxă Cocoş”. Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL şi Centrului de Testare al Forţei de Muncă SA. au reuşit pe căi mai "oculte" să pună monopol pe eliberarea certificatelor medicale necesare pentru dosarele celor ce plecau la muncă în străinătate. Deşi certificatele solicitate de OMFR nu putea fi eliberate decât de către Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici” (IML), cumva, pentru cei puternici nimic nu est prea greu de realizat. Familia Cocoş a reuşit să facă bani pe spinarea imigrantului român creând un lanţ birocratic care arată cam la modul următor: OMFM, a încheiat un contract de colaborare cu IML, pentru eliberarea certificatelor medicale ale muncitorilor români. IML a încheiat, la rândul său, un contract cu Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional. Iar Centrul Diagnostic Clinic Internaţional încasa pentru eliberarea unui certificat medical sume cuprinse între 240-300 lei.

Peste 10.000 de persoane plecau din ţară anual prin OMFM. La un calcul simplu, taxa Cocoş se ridică la minimum 2.400.000 lei noi anual. Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional a prestat însă servicii de medicina muncii şi pentru Poşta Română, contract câştigat probabil la un mod la fel de transparent.

Şi zidarii care plecau pe şantierele din Israel au adus importante beneficii familiei Cocoş. Muncitorii nu îşi mai efectuau analizele necesare plecării din ţară la IML ci mergeau direct la Centrul de Testare a Forţei de Muncă, al cărei acţionar era Victor Cocoş, fostul socrul al Elenei Udrea. Firma funcţiona în cadrul Spitalului Caritas.

Daciana Sârbu: "Ne-am mai întâlnit şi ne vom mai întâlni cu ei", menţionând că relaţiile cu soţii Cocoş sunt "vechi şi foarte strânse"

O altă companie a grupului Cocoş, Clinica de Diagnostic Complex Interdepartamental, şi-a deschis punct de lucru chiar în sediul IML. Actul adiţional prin care se anunţa deschiderea cabinetului a fost redactat şi editat de VV Ponta personal.

Legăturile între Ponta şi Cocoş nu se rezumă la redactare de contracte etc. Deşi bine ascunse, unele dintre încrengături au ieşit "de sub preş" datorită unor mici...scăpări. Astfel, Exfin 2000, firmă înfiinţată de mama lui VV Ponta are acelaşi număr de telefon cu una dintre firmele la care Cocoş deţine 90% din acţiuni/capital, Medcomplex SRL. Firma Medcomplex este trecută şi în declaraţiile de avere completate de Elena Udrea pe vremea când era ministru în cabinetul Boc. Familia Udrea-Cocoş a încasat dividende de 2,53 milioane lei de la această companie.

Duşmani "pe sticlă", prieteni la restaurant

Nu doar baza de date a Monitorului Oficial dă indicii, pentru cine ştie să citească, despre relaţiile Ponta - Cocoş (Udrea). Apropierea dintre cele două familii de conducători ai ţării au fost semnalate de presă de mult. Pe 11 septembrie 2006, paparazzi surprindeau cuplurile Daciana Sârbu-Victor Ponta şi Elena Udrea-Dorin Cocoş luând cina împreună, în restaurantul “EuroHotels” al lui Cocoş din apropierea Arcului de Triumf. La vremea respectivă, Daciana Sârbu, care era avocat, nu europarlamentar, declara: "Ne-am mai întâlnit şi ne vom mai întâlni cu ei", menţionând pentru jurnaliştii de la Gândul că relaţiile cu soţii Cocoş sunt "vechi şi foarte strânse". La rândul ei, Elena Udrea a explicat că îl ştie pe Victor Ponta de "dinainte de intrarea acestuia în politică, de pe vremea când el era procuror şi ea era avocată. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor