Siria–Turcia: Kurzii din Siria anunţă crearea unei regiuni autonome
alte articole
Siria–Turcia: Kurzii din Siria anunţă crearea unei regiuni autonome. Decizia a fost luată după succesele militare împotriva grupurilor jihadiste prin care kurzii au preluat controlul graniţelor cu Irakul. Ankara a reacţionat cu iritare, fiind îngrijorată de problema kurzilor din ţara sa.
Se complică şi mai mult situaţia dramatică din Siria. Kurzii din ţară au anunţat "formarea unei administraţii civile interimare în zona de vest din Kurdistan-Siria". Decizia, luată marţi în Qamishli, în nord-estul ţării, urmează după o serie de succese militare prin care kurzii au preluat din mâinile grupurilor jihadiste controlul graniţelor cu Irakul.
Anunţul făcut de Partidul Uniunii Democrate Kurde (PYD) a sosit marţi, dar deja din iulie, PYD declarase că se gândeşte la un guvern autonom pentru regiune, care, de fapt, se bucură deja de autonomie de un an de când armata siriană s-a retras din zonă pentru a evita unirea kurzilor cu forţele rebele.
Kurzii sirieni reprezintă 10-15% din populaţia ţării şi sunt concentraţi în Siria de nord-est, în apropiere de regiuni ale Turciei şi Irakului care sunt, de asemenea, locuite de kurzi.
Populaţiile din cele trei zone sunt legate, în afară de tradiţiile culturale şi lingvistice, de visul de a avea un stat al lor, care ar trebui să includă, de asemenea, şi regiunea iraniană locuită de kurzi. Dar tocmai acest vis a făcut din kurzi obiectul represiunii din partea statelor în care trăiesc.
Şi dacă în Irakul de astăzi autonomia kurdă este recunoscută şi practic este totală - în timp ce Iranul şi Siria au folosit mâna forte – Turcia este ţara în care problema kurdă este dezbătută cel mai des şi se află chiar şi în centrul controverselor politice. Kurzii turci sunt în jur de 18-20 de milioane şi de zeci de ani Ankara urmăreşte să îngrădească ambiţiile de autonomie şi mai ales proiectele de unificare. Dovada în acest sens este zidul pe care autorităţile turceşti îl construiesc la graniţa cu Siria, oficial pentru a preveni intrarea combatanţilor, dar, cu siguranţă, făcut pentru a îngreuna relaţiile dintre cele două părţi ale populaţiei kurde.
În mod semnificativ, marţi noapte, în prima sa declaraţie după anunţarea autonomiei, ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a acuzat PYD de „incapacitatea de a-şi menţine angajamentul”. „Le-am spus să evite o declaraţie care ar putea diviza Siria”. Davutoglu s-a referit la discuţiile care au avut loc în această vară cu liderul PYD, Salih Muslim, cu privire la problema autonomiei.
Problema este complexă pentru Ankara, atât pentru reflectarea ei în chestiunile interne cât şi pentru rolul pe care Turcia vrea să-l joace în Orientul Mijlociu. Acest lucru a fost subliniat astăzi, într-un editorial al cotidianul turc Hurriyet, pentru care „este evident că o autonomie kurdă acum este de neoprit” iar „contextul kurd necesită o soluţie urgentă la problema kurdă din Turcia”.
Situaţia „permite, şi în realitate invită Turcia să joace un rol principal”. „Ankara ar putea aduce kurzii irakieni şi sirieni împreună, în sfera sa de influenţă, prin dezvoltarea integrităţii economice, sociale şi culturale. Acesta pare a fi jocul Turciei”.