Egipt: Morsi acuzat că a dezvăluit secrete de stat Iranului

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi. (FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
24.02.2014

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a fost acuzat că a dezvăluit secrete de statGărzii Revoluţionare iraniene. În a doua înfăţişare a procesului pentru spionaj intentat lui Morsi şi altor 35 de membri ai Frăţiei Musulmane, care a avut loc duminică la Cairo, procurorii au reiterat acuzaţia de conspiraţie cu puteri străine şi cu mişcarea palestiniană Hamas, relatează agenţia AGI.

"Au fost livrate ţărilor străine secrete militare de stat şi au fost livrate Gărzii Revoluţionare iraniene rapoarte de securitate menite să destabilizeze ţara", a denunţat procurorul care a citit o declaraţie în faţa instanţei, declaraţie în care nu se specifică numele acestor ţări străine.

Potrivit procurorilor, între 2005 şi august 2013, Morsi şi ceilalţi inculpaţi au desfăşurat activităţi de spionaj în numele „Frăţiei Musulmane internaţionale şi a Hamasului, cu scopul să lanseze atacuri teroriste, să semene haos în ţară şi să răstoarne instituţiile de stat".
Pe perioada în care Morsi a fost preşedinte a întărit legăturile dintre Cairo şi Hamas, organizaţia palestiniană care guvernează Gaza.

Fostul preşedinte egiptean a fost prezent în sala de judecată. Pentru a evita întreruperile şi protestele sale permanente în timpul audierilor, a fost plasat într-o cuşcă de sticlă izolată acustic. Inculpaţii au scandat "nul, nul", atunci când au fost întrebaţi dacă se declară vinovaţi de acuzaţiile care li se aduc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor