Cairo: General de poliţie ucis în timp ce procesul împotriva lui Morsi a reînceput

Egipt: Soldaţi în piaţa Tahrir, în Cairo.
Egipt: Soldaţi în piaţa Tahrir, în Cairo. (AHMED TARANH / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.01.2014

Un general de poliţie, consilier al ministrului de interne, a fost ucis în această dimineaţă la Cairo cu focuri de armă trase de doi bărbaţi aflaţi pe o motocicletă. Generalul Mohamed Saeed a murit în spital unde a fost transportat în stare gravă. Ştirea a fost transmisă de către serviciile de securitate egiptene, informează publicaţia on-line Il Sole 24 ore.

Între timp, Egiptul se bazează pe Sisi Abdel Fatah pentru a pune capăt haosului. Lipseşte doar anunţul oficial, apoi va începe cursa oficială a mareşalului Sisi spre cea mai înaltă poziţie din Egipt, aceea de şef al statului. Generalul a fost promovat luni la rangul de mareşal, cel mai important din ţară şi a primit "cu satisfacţie" invitaţia Consiliului Suprem al Forţelor Armate(CSFA) de a candida în alegerile prezidenţiale.

Cu toate acestea, Sisi trebuie să se ocupe de o criză economică dramatică şi o ţară tragic dezbinată, care la cea de-a treia aniversare a revoluţiei împotriva lui Hosni Mubarak a fost forţată să numere mai multe decese, aproape 90, decât cele din primele zile ale lunii ianuarie 2011. Majoritatea victimelor, într-un bilanţ care include, de asemenea, decesele cauzate de atacurile din Cairo de vinerea trecută – când a fost folosită pentru prima dată în istoria capitalei o maşină-capcană - sunt demonstranţi dar şi militari şi poliţişti. În rândul demonstranţilor victimele sunt susţinătorii lui Morsi, dar, de asemenea, antagonişti din mai multe mişcări de tineret, în frunte cu "6 aprilie", care se opun Frăţiei Musulmane dar şi întoarcerii armatei la putere.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, şi-a exprimat luni, 27 ianuarie, profunda îngrijorare cu privire la violenţe şi a cerut autorităţilor egiptene să efectueze în cel mai scurt timp investigaţii independente şi imparţiale cu privire la crime.

Între timp, în Cairo a început astăzi dimineaţă procesul împotriva fostului preşedinte Mohamed Morsi. Reacţie dură din partea acestuia: "Jos armata" a urlat Morsi refuzând să intre în cuşca acuzaţilor, în timpul procesului împotriva lui, relatează agenţia AMSA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor