Efectul Şoşoacă. CNA amendează postul de televiziune România TV

Realizatorul emisiunii „Punctul Culminant” de la Romania TV, Victor Ciutacu (Youtube - screenshot)
D.B.
24.06.2021

Postul de televiziune România TV a fost amendat cu suma de 25.000 de lei de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru mai multe emisiuni în care au fost încălcate regulile audiovizualului.

Concret, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul CNA, o amendă de 15.000 de lei a fost dată deoarece, în ediţiile din 09.02 şi 22.03.2021 ale emisiunii „Punctul Culminant”, s-au făcut afirmaţii despre domnul Raed Arafat fără a se ţine cont de prevederile legislaţiei audiovizualului, art. 40 alin. (1) şi (2) şi nici de cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) şi b).

A doua amendă, în valoare de 10.000 de lei a fost dată pentru acuzaţiile făcute la adresa domnului Maricel Păcuraru, formulate în ediţiile din 10 şi 22.02.2021 ale emisiunii „Punctul Culminant” şi în emisiuni informative din 21.02.2021, cu încălcarea dispoziţiilor art. 40 alin. (2).

CNA precizează că a dat şi o somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b), în emisiunile „Ştirile România TV” şi „Breaking news” din 19 şi 22.02.2021, „România de Poveste” din 27.02.2021 şi „Punctul culminant” din 23.02.2021, având ca subiect filmările d-lui Mălin Bot la sediul AUR.

Prevederile legislaţiei audiovizualului la care se face referire sunt:

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin.(1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Potrivit Ziare.com, sancţiunile vin după declaraţiile senatoarei Diana Şoşoacă la adresa lui Raed Arafat, şeful DSU, alte trei emisiuni sancţionate avându-l ca subiect principal pe Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus.

Emisiunile "Punctul Culminant" din 9 februarie şi 22 martie au fost reclamate de Raed Arafat, iar în una dintre ele (cea din martie) Diana Şoşoacă a făcut mai multe afirmaţii împotriva şefului DSU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor