Crin Antonescu, discurs la congresul PSD: Voi fi un preşedinte puternic / Dispariţia partidelor înseamnă dispariţia democraţiei şi libertăţii
Prezent duminică la Congresul PSD unde desemnarea lui ca prezidenţiabil este o pură formalitate, liberalul Crin Antonescu a susţinut că existenţa partidelor este totuna cu democraţia şi libertatea şi a lansat atacuri în rafală la adresa lui Călin Georgescu, fără să-l nominalizeze.
Antonescu l-a numit, ironic, Mesia şi Petrache Lupu (ciobanul de la Maglavit care a susţinut că l-a văzut pe Dumnezeu, motiv pentru care Maglavitul a devenit loc de pelerinaj) şi a ţinut să ia apărarea partidelor şi în special a PSD.
El a spus că va fi un preşedinte puternic.
"Trăim de aproape doi ani în vârful unei nemulţumiri şi chiar al unei isterii împotriva partidelor, politicienilor, politicii, adică împotriva democraţiei şi libertăţii.
Partidele şi, sigur, partidele care în aceşti 30-35 de ani au asumat povara guvernării au făcut şi bune, şi rele. Aceste partide par a fi, pentru mulţi, răul cel mare al României.
Ei bine, eu sunt aici nu pornind de la convingerea că partidele sunt minunate, nu că nu au dezamăgit, nu că nu m-au dezamăgit şi pe mine ca membru, ci de la părerea că românii, noi toţi, avem de ales între discursul falsei icoane făcătoare de false minuni, care ne anunţă liniştit şi uşor voios că partidele vor dispărea, şi credinţa şi dorinţa mea ca acest lucru să nu se întâmple, pentru că dispariţia acestora înseamnă direct dispariţia democraţiei, pluralismului, libertăţii.
Acest Petrache Lupu cu ambiţii politice nu ne spune mai departe ce se întâmplă după ce sunt lichidate partidele", a declarat Antonescu.
El a mai susţinut că România este acum în cea mai bună situaţie a sa din istorie din punct de vedere geopolitic, economic etc. şi a întrebat, retoric, dacă atunci când lucrurile nu sunt aranjate bine în casă trebuie să dărâmi casa.
Antonescu le-a transmis membrilor PSD aflaţi în sală că nu trebuie să fie defensivi, deoarece, prin vot, au fost desemnaţi cel mai mare partid al României, partidul care, în 35 de ani de democraţie, a obţinut, însumat şi aproape de fiecare dată, cele mai multe voturi ale românilor:
„Sunteţi partidul care a creat dezamăgiri, frustrări, dar şi toate aceste lucruri care astăzi ne duc, aşa cum spun evaluările internaţionale, în cea mai bună situaţie din istorie. Astăzi, românii sunt cu adevărat europeni în drepturi, în mentalitate, în mare parte din posibilităţi şi în modul în care sunt văzuţi de alţii.
Acum constat că unor geopoliticieni de ocazie strânşi în jurul Maestrului le-a rămas UE prea mică. (...) Nu noi facem America mare. America se face singură mare, nu are nevoie de noi. Noi avem nevoie să ne apărăm condiţia de ţară a UE, a NATO, a parteneriatului strategic cu SUA.
Avem câteva lucruri de făcut după ce câştigăm aceste alegeri. Eu cred că marea bătălie pe care sper că o vom da împreună nu este doar aceasta electorală. Marea bătălie începe după aceea, pentru că nu trăim vremuri uşoare. Avem tulburări majore în relaţiile internaţionale, în politica mondială şi avem şi înăuntru de rezolvat treburi.
Eu cred că, în ceea ce îl priveşte pe preşedinte şi raportul său cu partidele politice, câteva lucruri trebuie clarificate. Eu voi fi un preşedinte puternic. Voi fi un preşedinte puternic nu prin încălcarea Constituţiei, nu prin interpretarea ei abuzivă, nu prin interferenţă sau influenţarea justiţiei, prin înţelegeri cu serviciile.
Deviza mea este: 'Parteneri totdeauna, niciodată complici'.”