Protestele anticorupţie majore din Serbia sporesc presiunea asupra preşedintelui Vucic de a demisiona
Puternicul lider populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, se confruntă cu cea mai mare provocare de până acum, din cauza intensificării demonstraţiilor conduse de studenţi la sfârşitul săptămânii în ceea ce a fost numită cea mai mare mişcare de protest din istoria ţării balcanice.
La trei luni de la prăbuşirea unei copertine de beton la intrarea în gara din Novi Sad, zeci de mii de protestatari s-au adunat în oraşul din nord, blocând cele trei poduri în memoria celor 15 persoane ucise în incident. Tragedia a fost pusă în totalitate pe seama incompetenţei şi corupţiei guvernului.
Revărsarea de nemulţumire de sâmbătă - punctul culminant al protestelor şi manifestaţiilor care au început în noiembrie - s-a concentrat asupra a ceea ce demonstranţii au descris ca fiind refuzul categoric al guvernului de a accepta vreo responsabilitate pentru tragedie. Reconstrucţia gării a fost realizată în colaborare cu un consorţiu de stat chinez, ca parte a unui amplu proiect de infrastructură, despre care criticii susţin că a acordat puţină, dacă nu chiar deloc, atenţie reglementărilor de siguranţă, potrivit The Guardian.
"Nu a existat nicio transparenţă, nicio licitaţie publică pentru contract şi apoi, când a avut loc accidentul, nicio dorinţă de dreptate", a declarat Cedomir Stojkovic, un important avocat specializat în drepturile omului care a depus o plângere penală determinând în cele din urmă procurorii să lanseze o anchetă. "În schimb, guvernul a făcut ceea ce face întotdeauna. A continuat cu o muşamalizare la scară largă. Există multă solidaritate, multă empatie pentru studenţi, din ce în ce mai mulţi oameni ies în sprijinul lor, profesori, fermieri, toată lumea".
Până săptămâna trecută, mitingurile antiguvernamentale s-au extins în peste 100 de oraşe şi sate provinciale din întreaga ţară.
În opinia lui Stojkovic, amploarea protestelor a dovedit "dincolo de orice îndoială" că demonstraţiile nu au fost alimentate doar de revolta faţă de corupţie, o boală care a ajuns să fie identificată cu tot ceea ce este în neregulă cu ţara candidată la UE, ci au reprezentat şi o modalitate prin care cetăţenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de regimul tot mai autoritar al preşedintelui naţionalist al ţării.
"Oamenii vor ca guvernul şi Vucic să plece în cele din urmă", a declarat Stojkovic, care a participat în calitate de student la protestele în masă din urmă cu 25 de ani împotriva lui Slobodan Miloşevici, ultimul dictator iugoslav şi fost preşedinte al Serbiei, ale cărui politici au declanşat declinul regiunii într-un genocid sângeros. Protestele au deschis calea pentru ca Miloşevici să fie în cele din urmă răsturnat în 2000.
Vineri, în timp ce sute de studenţi ajungeau pe jos la Novi Sad după o călătorie de două zile şi 80 km de la Belgrad, Vucic, adresându-se protestatarilor, a spus: "Ţara noastră este atacată, atât din exterior, cât şi din interior", reluând afirmaţiile anterioare conform cărora protestatarii lucrează pentru puteri străine nespecificate în vederea înlăturării guvernului.
Partidul Progresist Sârb, aflat la putere, a încercat să dezamorseze situaţia prin publicarea unor documente clasificate privind prăbuşirea gării şi a mers chiar până acolo încât a afirmat că va îndeplini toate cererile studenţilor. Săptămâna aceasta, în ceea ce a fost văzut că o primă victorie, aliatul apropiat al lui Vucic, prim-ministrul Milos Vucevic, a demisionat, însă puţini cred că protestele sunt pe cale să se stingă.
În condiţiile în care şomajul în rândul tinerilor a atins niveluri record, iar absolvenţii sunt forţaţi în număr tot mai mare să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă, tinerii sârbi au din ce în ce mai mult sentimentul că nu mai au nimic de pierdut.
Pentru a înfrunta represiunile guvernamentale, studenţii au evitat în mod deliberat să fie asociaţi cu orice fel de conducere, asigurându-se că deciziile sunt luate în mod colectiv în şedinţe plenare.