Echipa OMS în China. Rudele victimelor din Wuhan cer să se întâlnească cu delegaţia

La un an după explozia virusului, echipa de experţi ai OMS se află în China într-un show de PR
Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan (Facebook, sursa necunoscută)
A.P.
27.01.2021

O rudă a unei victime a virusului Wuhan, din China, solicită să se întâlnească cu o echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care se află în misiune, spunând că experţii agenţiei ONU ar trebui să vorbească cu familiile afectate, care susţin că vocile lor sunt înăbuşite de regimul comunist chinez.

China a aprobat vizita cercetătorilor sub egida agenţiei ONU abia după luni de negocieri, la peste 1 an de la explozia focarului de virus Wuhan, care a fost lăsat să se scurgă în afara Chinei, declanşând pandemia care a afectat miliarde de persoane în 2020.

Citiți și Departamentul de Stat: Cercetătorii de la Institutul din Wuhan aveau simptome COVID19 în toamna lui 2019

Regimul comunist nu a indicat dacă va permite experţilor să adune dovezi sau să discute cu familiile, spunând doar că echipa poate face schimb de opinii cu oamenii de ştiinţă chinezi.

„Sper că experţii OMS nu vor deveni un instrument pentru răspândirea de minciuni”, a spus Zhang Hai, al cărui tată a murit de COVID-19 la 1 februarie 2020, după ce a călătorit în oraşul chinez Wuhan şi s-a infectat. „Am căutat necontenit adevărul. Acesta a fost un act criminal şi nu vreau ca OMS să vină în China pentru a acoperi aceste crime”.

Se încarcă player-ul...

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Citiți și "Totul a fost o minciună" - consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul Wuhan provine din laborator

Echipa OMS, care a sosit la Wuhan pe 14 ianuarie pentru a investiga originile virusului, este de aşteptat să înceapă lucrările de teren spre sfârşitul acestei săptămâni, după o carantină de 14 zile.

Zhang, originar din Wuhan, care locuieşte acum în sudul oraşului Shenzhen, a ajuatat rude ale victimelor coronavirusului din China, pentru a trage la răspundere oficialii.

Mulţi chinezi sunt supăraţi că autorităţile comuniste au minimizat gravitatea şi mărimea focarului de virus Wuhan la începutul apariţiei sale. Unii chinezi, care şi-au pierdut rude de pe urma muşamalizării situaţiei, au încercat să introducă procese împotriva guvernului local din oraşul Wuhan.

Citiți și China admite că a dat ordin pentru distrugerea eşantioanelor de virus

Rudele s-au confruntat cu presiuni imense din partea autorităţilor, care le-au cerut să păstreze tăcerea. Oficialii au respins procesele, i-au interogat în mod repetat pe Zhang şi pe alţii din echipa sa şi au ameninţat că vor concedia rudele celor care vorbesc cu mass-media străină, potrivit interviurilor date de Zhang şi alte rude, citaţi de AP.

Zhang a declarat că grupurile de chat ale rudelor au fost închise la scurt timp după sosirea echipei OMS la Wuhan şi a acuzat guvernul oraşului că a încercat să le reducă la tăcere.

Citiți și Bombă: laboratorul din Shanghai care a secvenţiat virusul Wuhan şi a publicat datele a fost închis a doua zi de autorităţile chineze

„Nu vă prefaceţi că nu existăm, că nu căutăm să vă tragem la răspundere”, a spus Zhang. „Aţi şters toate platformele noastre, dar dorim totuşi să le comunicăm tuturor prin intermediul mass-media că nu am renunţat”.

OMS declară că vizita sa în China este o misiune ştiinţifică de investigare a originii virusului, nu un efort de atribuire a vinei şi că sunt necesare „interviuri aprofundate şi cercetări” ale cazurilor de la începutul exploziei focarului. OMS nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii din partea AP.

Keiji Fukuda, expert în sănătate publică la Universitatea din Hong Kong, a numit vizita OMS o „misiune de construire a imaginii”, care serveşte regimului chinez care doreşte să fie perceput ca transparent - şi OMS care este dornică să arate că acţionează.

Citiți și Virusul Wuhan: China ar fi ştiut despre existenţa primului caz pe 17 noiembrie

Regimul chinez a respins iniţial cererile pentru o investigaţie internaţională după ce administraţia Trump a dat vina pe Beijing pentru virus, dar a admis delegaţia OMS în faţa presiunii globale, în mai, permiţând o anchetă a originii.

Citiți și Wuhan: SUA şi OMS duc un război al declaraţiilor în timp ce delegaţia OMS vizitează China

Cu toate acestea, regimul comunist, care a susţinut mai multe luni că originea focarului s-a aflat într-o piaţă de animale vii - Huanan - din Wuhan a şters, cu luni în urmă, orice urmă din piaţă, reconstruind infrastructura.

În zilele premergătoare sosirii inspectorilor, China a şters sute de documente legate de cercetările în domeniul viruşilor de liliac, făcute la Institutul Wuhan.

Citiți și Virolog norvegian susţine că virusul Wuhan a apărut dintr-un laborator chinez, în august sau septembrie 2019

Luni, dr. Anthony Fauci, care conduce acţiunile anti-COVID din SUA, a declarat la Forumul Economic Mondial că originile virusului care a adus lumea în genunchi sunt încă necunoscute, „o mare cutie neagră, un lucru îngrozitor".

Cu toate acestea sunt cunoscute programele de cercetare extrem de controversate care aveau loc în Institutul Wuhan, inclusiv cu finanţare din partea administraţiei Obama.

Misiunea OMS a fost întârziată în mod repetat de negocieri şi amânări din partea Chinei, la un moment dat generând o plângere publică neobişnuită din partea şefului OMS.

De la început, oficialii OMS au încercat să obţină mai multă cooperare din partea regimului chinez, cu succes limitat.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan a fost scurs dintr-un laborator capătă tracţiune - consilier american de securitate naţională

Înregistrările audio ale întâlnirilor interne ale OMS obţinute de The Associated Press şi difuzate pentru prima dată marţi arată că, deşi OMS a lăudat public regimul chinez şi a re-transmis propaganda chineză în Occident, oficialii agenţiei s-au plâns în privat de faptul că nu li se transmiteau informaţii.

Agenţia ONU nu are competenţe executive, deci trebuie să se bazeze pe bunăvoinţa ţărilor membre. Pe de altă parte, epidemia de SARS din 2004 a convins ţările occidentale să încheie - împreună cu China - un acord numit Regulamentul Sanitar Internaţional, prin care semnatarii se obligă să notifice în timp util OMS despre existenţa epidemiilor care se pot transforma în pandemii. Acest lucru nu s-a întâmplat, la începutul anului 2020 OMS aflând despre focarul din China prin cercetări proprii.

Keiji Fukuda, expert în sănătate publică la Universitatea din Hong Kong, a numit vizita OMS o „misiune de construire a imaginii”, care serveşte regimului chinez care doreşte să fie perceput ca transparent şi OMS care este dornică să arate că acţionează.

"Atât China, cât şi OMS speră să obţină câteva bile albe", a spus Fukuda, fost oficial al OMS. „Dar totul se reduce la ce va avea acces echipa. Vor putea într-adevăr să pună întrebările pe care vor să le pună? ”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor