Virolog norvegian susţine că virusul Wuhan a apărut dintr-un laborator chinez, în august sau septembrie 2019

Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)

Originile virusului Wuhan, care face praf economiile tuturor ţărilor şi omoară milioane de oameni pe toată planeta în ultimul an, au rămas un mister neelucidat.

Încă de la apariţia focarului în China, o echipă de medici indieni a tras un semnal de alarmă afirmând că a găsit bucăţi de ARN care aparţineau virusului HIV în semnătura genetică a virusului Wuhan. Rezultatele studiului au fost atât de criticate (dar nu şi contestate) în mass media încât studiul a fost retras.

Câteva luni mai târziu, Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru descoperirea virusului HIV, a afirmat şi el acelaşi lucru. Un fost şef al spionajului britanic a făcut-o, şi, de-a lungul anului 2020, un ofiţer Mossad a sugerat-o, mulţi alţi cercetători au ţinut să sublinieze temerile că virusul este de fapt un produs artificial în laboratoarele chineze.

Cu toate acestea, OMS, împreună cu majoritatea mass media mainstream şi a majorităţii covârşitoare a politicienilor au negat în mod repetat această versiune, susţinând cu încăpăţânare teoria rădăcinilor "naturale" ale virusului.

Epoch Times SUA a efectuat o anchetă asupra originilor virusului, care poate fi urmărită aici, ajungând la aceeaşi concluzie.

Acum, un alt cercetător susţine originile artificiale ale virusului Wuhan.

Virologul norvegian Birger Sørensen a susţinut că virusul Wuhan, care provoacă Covid-19 provine dintr-un laborator şi s-a scurs din greşeală. Într-un interviu acordat publicaţiei suedeze Fria Tider, Sørensen a susţinut că faptul că virusul nu provine din regnul animal este „evident” atât din cauza structurii sale, cât şi a modului de răspândire - rapid - în rândul oamenilor.

„Cred cu tărie că a fost răspândit accidental. Când autorităţile SUA au efectuat o inspecţie la laboratorul biologic din Wuhan în 2018, acesta a fost descris ca un factor de risc”, a declarat Sørensen pentru Fria Tider.

Virologul norvegian a subliniat că există cazuri dovedite în care au fost scăpaţi viruşi din laboratoare şi, prin urmare, nu este foarte neobişnuit să pretindem că acest virus poate avea o astfel de origine.

„Există multe laboratoare care au gafat şi au scăpat viruşi din greşeală. Virusul SARS original a fost eliberat din Singapore”, a subliniat el, referindu-se la un incident din noiembrie 2003.

„Există multe exemple de viruşi scăpaţi din laboratoarele genetice de clasa 3 şi 4. Cred că acest coronavirus s-a scurs încă din a doua jumătate a lunii august, sau la începutul lunii septembrie 2019. Există multe lucruri care sugerează această teorie”, a spus Sørensen.

Cercetătorul norvegian consideră că răspândirea rapidă a virusului indică faptul că acesta fusese deja "adaptat" pentru oameni de către laboratoarele care cercetează virusurile care pot ataca celulele umane.

Sørensen a subliniat că până acum nimeni nu a reuşit să demonstreze că virusul Wuhan a evoluat de fapt în mod natural.

„Nu există nimeni care să pună la îndoială faptul că trebuie dovedit că virusul provine din natură. Trebuie să demonstraţi că provine din natură, altfel provine dintr-un laborator”, a afirmat Sørensen, subliniind că există o mulţime de cercetări privind virusurile produse în laborator.

Când a izbucnit pandemia de virus Wuhan, Sørensen a făcut o echipă împreună cu oncologul britanic Angus Dalgleish şi cu statisticianul Andrés Susrud pentru a cerceta virusul. Primul lor raport, care se ocupă de modul în care virusul este legat de receptorii umani, a fost publicat în luna mai a acestui an în Quarterly Reviews of Biophysics Discovery.

Cu toate acestea, al doilea studiu al acestora, cu un titlu atrăgător, „Dovezile care sugerează că acesta nu este un virus evoluat în mod natural” a fost refuzat de numeroase publicaţii revizuite de colegi, conform mărturiei lui Sørensen.

Mai mult, în urma publicării studiului, Sørensen s-a confruntat cu critici dure din partea comunităţii ştiinţifice.

Printre altele, Kristian Andersen, profesor de imunologie şi microbiologie la laboratorul de cercetare Scripps din California, a respins raportul ca fiind „prostii enorme, neinteligibile şi nici măcar ştiinţifice”.

Cu toate acestea, Sørensen, Dalgleish şi Susrud rămân convinşi că acest coronavirus provine dintr-un laborator. Potrivit lui Sørensen, există o puternică opoziţie faţă de studii în care laboratoarele de cercetare sunt învinuite pentru scurgeri bacteriologice, din cauza intereselor puternice şi a îngrijorării de a nu ridica temeri cu privire la modul în care se desfăşoară cercetarea viruşilor.

„Comunitatea ştiinţifică nu doreşte să discute aspecte care ar putea împiedica cercetarea viitoare a virusurilor”, a subliniat el, arătând că există multe motive pentru cercetarea în biotehnologie şi că nu toată lumea încearcă să oprească bolile şi pandemiile. "Există posibilitatea de a utiliza astfel de viruşi ca arme - acest lucru nu ar trebui exclus", a conchis Sørensen.

Virologul şi cercetătorul în vaccinuri Birger Sørensen, este un chip familiar în Norvegia. Când a izbucnit gripa porcină în 2009, el a apărut frecvent în mass-media. De asemenea, Sørensen a primit multă atenţie mediatică pentru cercetările sale asupra Ebola şi HIV.

În noiembrie, la un an după explozia pandemică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a hotărât să lanseze un plan de investigare a originilor virusului.

Căutarea va începe în Wuhan - oraşul chinez unde a fost identificat pentru prima dată noul virus - denumit SARS-cov-2 - pentru a nu răni sensibilităţile Chinei. Varianta oficială a apariţiei - susţinută atât de regimul comunist chinez cât şi de majoritatea oamenilor de ştiinţă este că virusul este de liliac şi că a sărit bariera speciilor - deşi nu se ştie cum şi nu au existat cercetări care să arate verigile intermediare ale mutaţiei virusului, în drumul său către varianta pe care o ştim azi.

La un an de la apariţia focarului, regimul comunist chinez nu a reuşit să arate cine a fost pacientul zero şi nici cum a apărut virusul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură