Românul suspectat de Ebola are, de fapt, malarie, declară managerul Institutului Naţional "Matei Balş"

Pacientul suspect de Ebola, adus duminică de la Ploieşti la Institutul Naţional "Matei Balş" din Capitală, a fost diagnosticat cu malarie, a declarat luni managerul spitalului, Adrian Streinu Cercel.
Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.08.2014

Pacientul suspect de Ebola, adus duminică de la Ploieşti la Institutul Naţional "Matei Balş" din Capitală, a fost diagnosticat cu malarie, a declarat luni managerul spitalului, Adrian Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, pacientul, aflat în prezent în stare stabilă, a fost transferat la Spitalul "Victor Babeş", la Secţia Boli tropicale.

"În cursul serii de duminică s-a precizat diagnosticul la pacientul respectiv, fiind vorba de malarie. Pacientul a fost transferat la Spitalul 'Victor Babeş' la Secţia de Boli tropicale, unde este sub terapie şi în momentul de faţă evoluţia este deocamdată stabilă. Lucrurile s-au derulat absolut ca la carte, toată lumea şi-a făcut treaba aşa cum a fost stabilit la nivelul MS împreună cu domnul ministru şi secretarul de stat Raed Arafat. Transportul a fost securizat, primirea a fost făcută pe circuit separat, plasarea pacientului s-a făcut într-o arie izolată. Şansa să fi fost Ebola era extrem de mică. A rămas în diagnostic doar pentru că s-a ridicat o problemă. Diagnosticul nostru s-a confirmat", a afirmat Streinu Cercel, citat de Agerpres.

Managerul Institutului "Balş" a mai adăugat că malaria nu se transmite interuman, ci are nevoie de un vector — ţânţarul anofel, ceea ce înseamnă că boala nu se poate transmite în România: "Nu este niciun fel de risc pentru cei din jur. Anual în România se înregistrează 10-15 cazuri de malarie de import. Nu avem malarie cu transmitere pe teritoriul României", a declarat Streinu Cercel.

Şansa să fi fost Ebola era extrem de mică. A rămas în diagnostic doar pentru că s-a ridicat o problemă

Reamintim că, duminică, un bărbat în vârstă de 51 de ani, suspectat că este infectat cu virusul Ebola, a fost transferat de la Spitalul Judeţean din Ploieşti la Institutul Naţional "Matei Balş" din Bucureşti. Bărbatul revenise recent din Nigeria, ţară afectată de acest flagel.

Tot duminică, autorităţile anunţaseră că diagnosticul de Ebola va fi confirmat sau infirmat peste 72 de ore, având în vedere că analizele vor fi efectuate de un laborator din Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor