"Mântuire" cu forţa la Piatra Neamţ
alte articole
Pe vremea lui Ceauşescu circula un "slogan" emblematic pentru partid, de la "tătucu'" Lenin citire. Sloganul suna aşa: "Dacă nu ştii, te învăţăm; dacă nu poţi, te ajutăm; iar dacă nu vrei, te obligăm." Anii au trecut, Partidul nu mai obligă pe nimeni (Oare?) însă vine din urmă, recuperând puternic, BOR. O parohie din Piatra Neamţ şi-a dat în judecată "potenţialii" enoriaşi, pentru că aceştia nu sunt de acord cu construirea unei biserici pe terenul verde din preajma blocurilor lor.
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a propus să construiască o biserică pe un spaţiu verde dintre blocuri, în oraşul Piatra Neamţ. Pentru ridicarea bisericii este nevoie însă de acordul celor care locuiesc în blocurile din jur. O parte dintre proprietarii din blocurile învecinate terenului nu au fost însă de acord ca zona verde care-i înconjoară să devină şantier bisericesc, în consecinţă, Parohia "Acoperământul Maicii Domnului", cea care a fost delegată să construiască biserica, i-a dat în judecată şi a cerut instanţei să constate că nu este nevoie de acordul lor, întrucât refuzul ar fi "nejustificat", informează hotnews.
Oamenii se consideră îndreptăţiţi să se opună transformării zonei într-un şantier: va fi zgomot, cei ce lucrează în ture de noapte nu se vor putea odihini, noua biserică va optura soarele care le luminează în case şi, în plus, mai sunt alte 3 biserici pe o rază de 500 de metri în jur. Locuitorii blocurilor pe care BOR vrea să îi oblige să accepte construcţia unei noi biserici lânga casele lor şi-ar fi dorit mai degrabă amenajarea unui părculeţ pe spaţiul verde şi au şi depus la primărie o cerere în acest sens.
"Am aflat că se va construi această biserică lângă blocul meu în decembrie 2012, când a venit preotul cu Ajunul şi ne-a spus. Pe acest teren este iarbă, iar vecinii au făcut mai multe demersuri la Primărie să amenajeze acolo un părculeţ, însă acest lucru nu s-a realizat deoarece instituţia a spus că terenul este în litigiu. A fost în litigiu în urmă cu mai mulţi ani, dar s-a rezolvat, Primăria le-a dat teren la schimb în altă parte foştilor proprietari. Revenind la biserică, cei de la Primărie ne-au spus că biserica nu se poate construi fără acordul vecinilor. Acest acord nu a fost obţinut şi Parohia ne-a dat în judecată. Aşteptăm să se stabilească primul termen", a declarat pentru Hotnews.ro Marius Secara, unul dintre cei care se opun proiectului construirii bisericii.
Terenul pe care oamenii şi l-ar fi dorit părculeţ iar Biserica şi-l doreşte curtea unui lăcaş de cult, a fost dat în folosinţă gratuită bisericii de către Consiliul Local, în septembrie 2011, pentru 49 de ani.
Primăria a eliberat certificatul de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru ridicarea bisericii, în septembrie 2012. Întrucât o parte dintre vecini s-au opus proiectului, în 2013, Primăria a emis un nou certificat de urbanism în care cere bisericii să obţină şi acordul vecinilor din cele 3 blocuri pe a căror rază urma să fie ridicat edificiul bisericesc, mai informează hotnews.
Nu toţi proprietarii de apartamente au fost de acord ca spaţiul verde de lângă blocurile lor să fie transformat în şantier pe care să huruie excavatoarele şi picamerele BOR.
Noi nu vrem această biserică aici, dar ei practic ne obligă. Pot să o facă în altă parte. Am încercat să vorbim cu preotul, fiindcă suntem cam de aceeaşi vârstă, însă el îşi apără interesul lui. Pe noi nu ne ajută nimeni fiindcă nimeni nu vrea să supere Biserica", şi-a expus păsul Marius Secară, unul dintre cei care s-au împotrivit construcţiei bisericii de după bloc, citat de Hotnews.ro
Conform principiului "dacă nu vrei te obligăm", biserica a nesocotit cu desăvârşire voinţa celor care s-au opus ridicării bisericii pe spaţiul verde de lângă blocul lor, şi a decis să îi acţioneze în instanţă pe "recalcitranţii" care se opun ridicării "sfântului" lăcaş.
Reamintim că nu demult, situaţia ritmului aberant în care se construiesc biserici în România, una la trei zile, a fost subiectul unui documentar BBC, urmărit pretutindenti pe glob. BBC prezenta paradoxul românesc: o ţară săracă, cu probleme de infrastructură, o ţară unde există încă sate fără canalizare, fără dispensare, fără creşe, fără grădiniţe, fără azile pentru bătrâni, construieşte biserici, una după alta, într-un ritm halucinant.
Singura reacţie din partea BOR au fost criticile la adreasa occidentalilor pe care i-a acuzat că se amestecă în treburi care nu îi privesc. Între timp, BOR a continuat să ceară bani în stânga şi în dreapta pentru edificii religioase, iar statul şi şi edilii locali au fost în principiu, generoşi.
Recent BOR a primit în dar de la Guvernul Ponta, de sărbători, un întreg complex hotelier în Covasna, pe care să îl administreze cu "folos".