Opt avioane caută Boeingul malaezian dispărut în urmă cu două săptămâni

Avionul Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines, dat dispărut sâmbătă în Marea Chinei de Sud, a rămas în aer pentru aproximativ patru ore de la momentul ultimei sale locaţii confirmate. (youtube.com)
Loredana Diacu
23.03.2014

Opt avioane vor survola duminică zona de sud a Oceanului Indian, în căutarea avionului malaezian dispărut în urmă cu mai bine de două săptămâni, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Autorităţii australiene pentru siguranţă maritimă (AMSA), Andrea Hayward-Maher.

După ce China a anunţat sâmbătă că sateliţii săi ai surprins imagini cu fragmente ce ar putea proveni de la avion, celor şase aeronave angajate în survolarea zonei li se vor adăuga alte două. Căutările de astăzi se fac prin inspecţie vizuală, "ochii vor prevala asupra radarului", a precizat purtătorul de cuvânt AMSA, Mike Barton, care a mai declarat că acţiunile de căutare se vor baza pe imaginile înregistrate de sateliţii Chinei.

Ieri, echipele de căutare au descoperit în apele oceanului un palet de lemn precum şi câteva centuri de siguranţă. Nu există însă nici o garanţie că obiectele ar proveni de la avionul dispărut, căci astfel de fragmente sunt găsite frecvent în ocean iar paleţii de lemn sunt utilizaţi nu doar în industria aeronautică ci şi în cea navală. Sateliţii Chinei fotografiaseră sâmbătă un obiect de 22.5 metri lungime şi 13 metri lăţime, dar căutările nu au găsit nici o urmă din respectivul obiect, sau conglomerat de obiecte surprins de sateliţi.

Căutările de duminică vor acoperi două zone, însumând 59.000 de kilometri pătraţi, la sud vest de oraşul australian Perth. La operaţiune va lua parte o singură navă, a mai declarat Barton.

Doar speranţă

"Avem un număr de piste credibile, şi sunt speranţe tot mai mari - nimic altceva decât speranţă, speranţă şi doar atât - că am putea fi pe cale să descoperim cu avionul urmărit de ghinion", a declarat duminică dimineaţă, premierul australian Tony Abbott, în cadrul unei conferinţe de presă.

Reamintim că aeronava malaeziană, având 239 de persoane la bord a dispărut de pe radare în de două săptămâni şi o zi, în timp ce se deplasa de la Kuala Lumpur la Beijing.

Dispariţia avionului este considerată unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei. Căutările, ce au acoperit până acum o zonă de peste 7,5 milioane de kilometri pătraţi nu au scos la iveală, finalmente, decât un palet de lemn, câteva centuri şi multe teorii, printre care cea că avionul ar fi fost deturnat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor