Primarul Oprescu "obligat" să cumpere sediul PMB

Consilierii Generali ai primăriei Capitalei au stopat ieri uriaşa risipă făcută de primărie prin plata unei chirii exorbitante pentru sediul primăriei din Splaiul Independenţei.
Sorin Oprescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.12.2013

Consilierii Generali ai primăriei Capitalei au stopat ieri uriaşa risipă făcută de primărie prin plata unei chirii exorbitante pentru sediul primăriei din Splaiul Independenţei.

Un comunicat de presă al PLD informează că, prin consilierii săi la primărie, PDL a amendat proiectul de Hotărâre prin care Sorin Oprescu cerea prelungirea contractului de închiriere a clădirii cu încă un an de zile, la costuri uriaşe, mult peste preţul pieţei.

Marţi, consilierii PDL "l-au obligat" pe Sorin Oprescu ca, până pe 1 februarie 2014, să cumpere sediul din Splaiul Independenţei iar cele zece milioane de euro plătite chirie în ultimii trei ani să constituie preţul de achiziţie a clădirii.

Toate amendamentele consilierilor PDL Bucureşti au fost votate în unanimitate de consilierii generali (PSD, PNL, PPDD). Astfel, în majoritatea USL din CGMB, PDL a impus soluţia favorabilă pentru bucureşteni, "stopând jaful din banul public practicat de Sorin Oprescu.", mai informează PDL care îl "somează" pe Oprescu să pună în aplicare hotărârea adoptată de consilieri.

În caz contrar, avertizează PDL-ul, "bucureştenii vor rămâne şi fără clădirea din Splaiul Independenţei şi fără cele 10 milioane de euro plătite de Oprescu cu titlu de chirie, iar pe Sorin Oprescu îl aşteaptă o plângere penală pentru abuz în serviciu".

În acest an Oprescu este direct responsabil de negocierea contractului de închiriere, pe care îl doreşte prelungit pe motiv că lucrările la vechiul sediu al primăriei de lângă Cişmigiu nu sunt încă gata. În anii trecuţi, cuantumul chiriei era aprobat de consilierii generali.

Contractul de închiriere al clădirii expiră pe 10 decembrie 2013, iar în proiectul de hotărâre este prevăzută şi posibilitatea ca municipalitatea să cumpere turnul.

Primăria Capitalei s-a mutat în imobilul de pe Splaiul Independenţei în decembrie 2009. La vremea respectivă, consilierii generali au aprobat închirierea unui nou sediu, în care aparatul municipalităţii şi CGMB să se mute pe perioada consolidării sediului iniţial. Turnul de 14 etaje din Splaiul Independenţei, nr. 291-293, în suprafaţă de 13.536 m, a fost închiriat fără licitaţie, iar de atunci primăria plăteşte 2,9 milioane de euro pe an. Până acum s-au plătit din banii publici aproximativ 12 milioane de euro.

Deşi iniţial Oprescu a precizat că această chirie se va transforma într-un leasing financiar, după expirarea perioadei de închiriere, clădirea urmând să devină proprietatea primăriei, acest lucru nu s-a întâmplat.

La sfârşitul anului trecut, Sorin Oprescu a încercat să prelungească contractul de închiriere cu încă trei ani, dar consilierii generali nu au fost de acord decât cu prelungirea pe un an a contractului, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an.

Prin contractul de consolidare a Palatului Administrativ al Municipiului Bucureşti (vechiul sediu al primăriei), lucrările ar fi trebuit finalizate la 31 iulie 2013 şi ar fi costat aproximativ 10 milioane de euro, dar după cum se vede nimic nu s-a schimbat de când au fost iniţiate lucrările acum 3 ani. Se pare că nimeni nu lucrează acolo, doar un anunţ atârnat de gard oferă această impresie.

La începutul acestui an, consilierii municipali au aprobat suplimentarea fondurilor pentru consolidarea sediului vechi cu încă 7,6 milioane de euro. Practic acum preţul lucrărilor depăşeşte 18 milioane de euro. Explicaţia lui Sorin Oprescu a fost una neaşteptată - prima soluţie tehnică agreată nu era suficient de sigură din punct de vedere seismic. Ciudat este faptul că, cu doar trei ani în urmă, tocmai din motive de siguranţă seismică fusese aleasă această soluţie tehnică. Acum, edilul anunţă că lucrările vor fi gata la sfârşitul anului 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor