Hong Kong-ul speriat de virus. Expert chinez atrage atenţia că răspândirea va fi foarte primejdioasă
focus
alte articole
Peste 15.000 de lucrători medicali din Hong Kong au anunţat, miercuri, că vor intra în grevă, dacă oraşul nu închide complet graniţa cu China pentru a preveni răspândirea coronavirusului Wuhan.
Până în prezent, Hong Kong a depistat opt cazuri de virus Wuhan, multe dintre ele ajungând prin intermediul legăturii feroviare de mare viteză cu China.
Marţi, directorul executiv al oraşului Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat că trenul şi feriboturile spre China vor fi suspendate începând de joi, iar numărul zborurilor către China va fi redus la jumătate. Staţia de cale ferată din Hong Kong este acum pustie.
Lam a purtat o mască medicală în timp ce făcea anunţul, probabil pentru a demonstra cât de în serios ia guvernul său ameninţarea coronavirusului.
Locuitorii din Hong Kong au criticat-o imediat pentru portul măştii, deoarece acestea sunt extrem de rare, o mare parte a stocurilor din Hong Kong fiind trimise în China după începerea epidemiei din Wuhan.
Criticii lui Lam rămân profund îngrijoraţi de faptul că administraţia ei nu va închide complet graniţa cu China, aşa că încearcă să obişnuiască publicul să poarte măşti şi să ridice zone de carantină în ariile aglomerate.
Protestele au izbucnit miercuri la gară şi în apropiere, participanţii denunţând acţiunile lui Lam drept jumătăţi de măsură şi cerând închiderea completă a frontierei cu China până la dispariţia epidemiei.
În mod ironic, protestele au fost relativ mici în comparaţie cu ultimele opt luni de manifestaţii din Hong Kong, deoarece multe persoane s-au sechestrat în casă pentru a evita expunerea la virus.
Unii protestatari au blocat fizic căile ferate cu corpurile lor sau au aruncat resturi pe şinele pentru a încetini trenurile.
Alianţa angajaţilor HA (HAEA), un nou sindicat al lucrătorilor din domeniul sănătăţii cu peste 15.000 de membri, a declarat miercuri că va organiza o grevă dacă nu este sigilată graniţa cu China.
Publicaţia Hong Kong Free Press a transmis că o mulţime enormă de oameni se adunase în afara sediului sindical şi oamenii au stat la coadă până la opt ore într-o zi friguroasă, pentru a se putea înscrie în sindicat.
Expert chinez: dacă virusul scapă şi se transformă "din nou", va deveni aproape imposibil de urmărit, va produce o situaţie foarte periculoasă în lume
HAEA a declarat că este în general de acord cu măsurile luate de Lam, dar a insistat ferm asupra „stopării tuturor intrărilor în Hong Kong prin China.”
HAEA a menţionat că Hong Kong-ul este deosebit de precaut cu virusul Wuhan, deoarece epidemia SARS muşamalizată de China comunistă în 2002 a lovit destul de dur Hong Kong-ul.
Virusul Wuhan nu este la fel de mortal ca SARS, dar pare mult mai contagios. Cel puţin 6.000 de infecţii oficial recunoscute în peste zece ţări au fost semnalate miercuri, virusul Wuhan infectând deja la fel de mulţi oameni în două luni cât a îmbolnăvit SARS pe parcursul întregii perioade. Până în prezent, virusul a ucis 132 de persoane, comparativ cu aproximativ 800 de victime ale SARS, potrivit cifrelor oficiale publicate de Beijing şi puternic contestate de numeroşi epidemiologi.
Coronavirusul poate fi transmis de către persoane care nu prezintă simptome, iar un specialist britanic de boli infecţioase a declarat că numărul real al cazurilor ar putea fi de aproape 100.000.
Expertul în cauză, profesorul Neil Ferguson de la Imperial College, a explicat că estimările sale sunt mult mai mari decât cifrele oficiale, deoarece virusul poate fi transportat o perioadă considerabilă de timp înainte ca simptomele să apară, iar regimul a permis prea multor oameni să plece din Wuhan, în primele etape ale focarului, când Partidul Comunist Chinez a insistat că boala nu poate fi răspândită prin contact uman.
Cel mai grav scenariu ale epidemiologilor prezice că virusul Wuhan se va răspândi peste tot şi va deveni un „nou virus uman”, o caracteristică permanentă recurentă a vieţii umane, dacă nu poate fi restrâns în regiunea focarului din China. Ministrul chinez al Sănătăţii a recunoscut duminică că virusul ar putea deja să se transforme genetic şi să devină mai infecţios, evoluţie care ar putea să-l facă incontrolabil.
Expertul principal în domeniul bolilor infecţioase din Shanghai, dr. Zhang Wenhong, a susţinut miercuri o conferinţă de presă extraordinară. Purtând mască, el a subliniat importanţa menţinerii virusului în provincia Hubei din China - în ciuda răspăndirii în alte provincii.
În mod neobişnuit pentru un oficial chinez, el a sugerat să trimită înalţi oficiali ai Partidului Comunist în primele linii ale focarului, astfel încât pielea lor să fie în joc, literalmente. „Membrii Partidului au jurat că pună bunăstarea publică pe primul loc. Acum a venit timpul s-o facă", a spus el.
Zhang a fost mai optimist decât majoritatea experţilor, spunând că este încă posibil controlul epidemiei, dar a menţionat că, dacă virusul scapă şi se transformă "din nou", va deveni aproape imposibil de urmărit, iar o asemenea evoluţie va produce o situaţie „foarte periculoasă” în lume.