Dubrovnik: acord pentru crearea unei pieţe energetice independente

(Captură Foto)

Cincisprezece ţări din centrul, estul şi sud-estul Europei au semnat, la sfârşitul săptămânii, un acord pentru a grăbi crearea unei pieţe energetice independente.

Măsurile preconizate includ crearea de legături ale infrastructurilor naţionale de gaz, îmbunătăţirea securităţii livrărilor şi reducerea ponderii importurilor de gaz din Rusia.

Documentul a fost semnat în marja conferinţei din Dubrovnik.

Anexarea Crimeei de către Rusia, de anul trecut, a subliniat importanţa independenţei energetice a Uniunii Europene de gazul geopolitic. O treime din gazul importat de cele 28 de ţări ale UE vine din Rusia. Din acesta, jumătate este livrat pe conducte prin Ucraina.

La iniţiativa Comisiei Europene de a crea Central, Eastern and South-Eastern European Gas Connectivity (CESEC), ţările se vor concentra şi pe îmbunătăţirea infrastructurii de transport a gazelor, pentru a permite fluxuri inversate.

Proiecte precum Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care îşi propune aducerea de gaz din Azerbaijan către Europa, terminalul de gaz lichefiat din Croaţia, precum şi ranforsarea sistemelor existente în Bulgaria şi România au devenit priorităţi absolute ale CESEC.

Toate proiectele vor fi finanţate de ţările membre ale Pieţei, însă există şi posibilitatea obţinerii unor credite pentru investiţii din partea Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe