Shell alungată din Ucraina de conflictul separatist

Compania Royal Dutch Shell a luat în considerare suspendarea parteneriatului său cu o companie ucraineană producătoare de energie în privinţa unui proiect de exploatare a gazelor de şist în estul Ucrainei. Motivul: continuarea luptelor din regiune şi perspectiva unui profit redus în urma acestui proiect, susţine Business Insider.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
16.06.2015

Compania Royal Dutch Shell a luat în considerare suspendarea parteneriatului său cu o companie ucraineană producătoare de energie în privinţa unui proiect de exploatare a gazelor de şist în estul Ucrainei. Motivul: continuarea luptelor din regiune şi perspectiva unui profit redus în urma acestui proiect, susţine Business Insider.

De fapt, cel puţin două rapoarte de ştiri susţin că Shell a anunţat deja Ucraina, într-o “notă oficială de retragere”, că va părăsi ţara.

Decizia luată de gigantul petrolier britanico-olandez reprezintă o veste rea pentru autorităţile din Ucraina, care sperau că prin producerea propriului gaz ar reduce dependenţa de Rusia şi ar putea chiar să atragă în ţară investiţii străine.

În ceea ce priveşte Shell, surse identificate de Financial Times ca “surse interne” au declarat că această companie a concluzionat că proiectul nu merită efortul datorită conflictului armat din estul Ucrainei şi a scăderii preţurilor la energie din ultimul an, ceea ce a făcut ca extragerea de petrol şi gaz să fie mai puţin eficientă financiar, ţinând cont de costurile necesare asigurării unei producţii eficiente.

Potrivit Kyiv Post, un purtător de cuvânt al Shell ar fi susţinut într-un email că luptele dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia au creat “circumstanţe care sunt dincolo de controlul companiei Shell”. Ca urmare, a adăugat purtătorul de cuvânt, compania “a fost împiedicată să îşi respecte angajamentele prevăzute de acordul pentru împărţirea producţiei (PSA), semnat cu partea ucraineană în privinţa explorării resurselor de gaze de şist descoperite în zăcământul Iuzovske din estul Ucrainei.

Conform acelui acord, semnat între Shell şi guvernul ucrainean în ianuarie 2013, compania urma sa dezvolte un câmp gazeifer extins în estul Ucrainei, unde se poartă lupte de peste un an.

S-a dovedit că acel câmp, descoperit în 2010, dispune de rezerve în valoare de câteva zeci de miliarde de metri cubi de gaz. Producţia ar fi trebuit să înceapă în 2017.

O copie a acordului, publicată de un consilier al oraşului Harkov la scurt timp după semnarea sa, ar fi fost foarte avantajoasă pentru Ucraina. Acordul cerea companiei Shell să plătească 25 milioane de dolari guvernului ucrainean pentru semnarea acordului, alte 50 de milioane de dolari după ce începeau activităţile de producţie a gazului, 25 de milioane de dolari când era produsă prima cantitate de gaz şi o plată de 100 de milioane de dolari când zăcământul ar fi atins cel mai înalt punct al producţiei, conform Business Insider.

Shell nu este primul producător petrolier occidental major care s-ar retrage din Ucraina. În 2014, Chevron s-a retras dintr-un acord în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru producţia de gaze de şist în vestul ţării.

O “sursă internă” a declarat pentru Financial Times că mult aşteptata exploatare a gazelor de şist de către Ucraina s-a lovit de un zid.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor