Un bărbat ucis într-un presupus atac terorist la o uzină lângă Lyon
alte articole
La doar două zile după ce Adunarea Generală a Franţei a adoptat o controversată lege care acordă serviciilor de informaţii puteri extinse pentru a spiona propriii cetăţeni, declanşând nemulţumiri şi semne de întrebare în legătură cu planurile administraţiei Hollande, o uzină de lângă oraşul Lyon a fost atacată de bărbaţi necunoscuţi iar autorităţile franceze susţin că este posibil să fie vorba de un incident terorist. Incidentul s-a soldat cu cel puţin o victimă.
Presa franceză a declarat că o maşină în care se aflau doi bărbaţi a intrat în incinta unei uzine de gaz industrial din Saint-Quentin-Fallavier, la sud de Lyon şi a declanşat o explozie. Unul dintre atacatori aparent a fluturat steagul Statului Islamic în timpul atacului, conform New York Times.
Un bărbat a fost arestat la scurt timp, suspectat că ar fi autorul sau unul dintre autorii atacului, conform Agerpres.
Rapoartele media mai susţin că a fost descoperit un trup decapitat la faţa locului, dar poliţia nu o oferit niciun detaliu, confirmând doar că cel puţin o persoană a murit şi alte câteva au fost rănite.
Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a anunţat că se îndreaptă spre locul incidentului, iar premierul Manuel Valls a ordonat o securitate puternică şi o atenţie sporită la centrele şi dispozitivele sensibile din regiune.
Uzina aparţine de Air Products, o companie care îşi are sediul în Statele Unite.
În plus, procurorii antiterorism din Paris au declarat că au deschis o investigaţie pentru a vedea dacă este vorba de acţiune teroristă.
Atacul de lângă Lyon are loc la câteva luni după atacurile din 7-9 ianuarie din Paris: asupra revistei de satiră Charlie Hebdo şi a unui supermarket evreiesc.
17 oameni au fost ucişi în acele atacuri, suspectate de unii ca fiind orchestrate chiar de către statul francez pentru a oferi conducerii ţării un motiv “legal” pentru adoptarea unor legi controversate care lezează drepturile şi libertăţile cetăţenilor – legi precum cea adoptată miercuri de Adunarea Generală şi care va intra în vigoare doar după ce un tribunal francez va decide că aceasta se conformează Constituţiei Franţei.
Dacă este aprobată, noua lege va permite autorităţilor să plaseze camere video şi dispozitive de înregistrare în reşedinţele private şi să instaleze dispozitive de tip key-logger care să înregistreze fiecare mişcare făcută pe calculator.
Organizaţia Amnesty Internaţional a avertizat că proiectul de lege, propus ca o aparentă măsură antitero, va oferi autorităţilor franceze puteri discreţionare pentru a monitoriza oamenii online şi offline.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.