Gazprom va construi un nou gazoduct sub Marea Baltică către Germania - Raport

Compania rusă de stat Gazprom şi partenerii săi europeni intenţionează să construiască un gazoduct pentru a transporta anual aproximativ 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, a anunţat joi compania într-o declaraţie, conform Moscow Times.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
19.06.2015

Compania rusă de stat Gazprom şi partenerii săi europeni intenţionează să construiască un gazoduct pentru a transporta anual aproximativ 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, a anunţat joi compania într-o declaraţie, conform Moscow Times.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a semnat joi un memorandum cu şefii companiilor europene din sectorul energetic E.ON, Shell şi OMV, în baza căruia companiile au promis să coopereze în vederea construirii noii infrastructuri energetice.

Declaraţia nu a specificat când va fi construit gazoductul. O companie mixtă va fi înfiinţată în curând pentru a administra proiectul, urmându-se “experienţa şi realizările pozitive ale companiei Nord Stream AG”, susţine declaraţia, făcându-se referire la o companie creată în 2005 pentru a administra construirea gazoductului Nord Stream.

“Noul proiect este un gazoduct trans-Baltic, fiind de fapt un al doilea Nord Stream”, a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, făcând referire la un gazoduct existent care transporta gaz rusesc către Germania prin regiunea Baltică.

Germania primeşte deja 39% din gazul său natural din Rusia prin gazoductul Nord Stream, conform unui raport publicat de ziarul Der Spiegel în 2014.

Kuprianov a declarat pentru BCC că noul gazoduct nu va fi inclus în cel de-al Treilea Pachet Energetic al UE, un set de legi care stipulează, printre alte restricţii, că un furnizor de gaz nu poate deţine un gazoduct pe care să îl folosească pentru livrarea de gaz. Aceste regulamente au fost folosite pentru a bloca în 2014 un proiect pentru un alt gazoduct rusesc, South Stream, susţine Moscow Times.

“Noul proiect nu va fi supus celui de-al Treilea Pachet Energetic deoarece [gazoductul] va fi pe fundul oceanului şi nicio parte a sa pe uscat”, a declarat Kuprianov.

UE a făcut presiuni asupra Bulgariei - pe unde ar fi trebuit să treacă gazoductul South Stream spre Europ - ca să suspende proiectul, deoarece Gazprom ar fi deţinut 50% din gazoduct. La rândul ei, Rusia a acuzat UE că impune sancţiuni împotriva Rusiei pentru acţiunile sale în Ucraina şi, în cele din urmă, a renunţat la proiect.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor