Scufundarea pieţei chineze de acţiuni ar putea trage în jos şi preţurile la petrol

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Pieţele petrolului s-ar putea confrunta cu un risc ridicat pentru o evoluţie negativă – stocuri ridicate de ţiţei în SUA şi Europa, producţie mobilă de gaze de şist în SUA, creşterea capacităţii de producţie în cadrul OPEC, un acord nuclear cu Iranul, tulburările din Grecia – dar există o problemă care încă nu s-a infiltrat pe pieţe: posibilitatea unei fisurări a economiei chineze, cel mai mare importator de petrol din lume, susţine website-ul Oilprice.com.

Creşterea economică a Chinei s-a calmat în anii recenţi, anul 2014 marcând cea mai scăzută rată a creşterii PIB-ului într-un sfert de secol. Nu este deloc surprinzător faptul că cea de-a doua economie a lumii nu poate ţine pasul cu o astfel de rată ridicată a expansiunii.

Totuşi, semnele mai profunde de avertizare încep să apară. Parţial, acest lucru are de a face cu dezvoltarea extraordinară a pieţei chineze de acţiuni în ultimul an, situaţie care se aseamănă tot mai mult cu o bulă care este pe cale să se spargă. Shanghai Composite, un indice al tuturor acţiunilor tranzacţionate pe bursa din Shanghai, a crescut cu 40% până acum în acest an şi s-a dublat faţă de nivelul înregistrat la mijlocul anului trecut. În acelaşi timp, indicele Shenzhen Composite a crescut cu un uluitor 90% de la începutul lui 2015.

Dar situaţia este în continuă schimbare. Indicele Shanghai Composite a înregistrat o scădere de 25% în ultimele două săptămâni. Temerile că bula se va sparge par să se răspândească. Guvernul a intervenit, reducând ratele la dobânzi şi autorizând fondul de pensii de stat să investească în acţiuni, şi astfel a permis ca aproape 100 miliarde de dolari să ajungă în burse. Măsura a părut să calmeze pieţele începând cu 30 iunie, care s-au închis cu o creştere de aproape 5 procente.

În ciuda acestui efect de uşoară revenire, bursele chineze au fost lovite pe neaşteptate de o volatilitate extraordinară – volumele lunare de tranzacţionare au depăşit de 6 ori valoarea plafonului de piaţă impus de China şi care are o valoare de 10 trilioane de dolari. Este foarte posibil ca vânzarea masivă să nu se fi încheiat şi, în timp ce încep să aibă efect temerile legate de faptul că piaţa acţiunilor se detaşează de economia tot mai lentă a Chinei, volatilitatea va continua probabil.

Ceea ce se va întâmpla în continuare nu este clar dar, dacă China se înclină mai mult înspre o aterizare “dură” decât înspre una “uşoară”, acel lucru ar avea repercursiuni negative pentru pieţele de energie. Crăpăturile care se transformă în fisuri mai mari în economia chineză ar putea duce la o cerere mai slabă pentru petrol şi gaze, forţând astfel o reducere a preţurilor.

Pericolele existente pe piaţa chineză volatilă a acţiunilor au loc pe lângă o serie de semnale îngrijorătoare în legătură cu cererea chineză pentru energie. Un nou raport al guvernului australian a exprimat temeri cu privire la cererea chineză moderată pentru gaz natural lichefiat (GNL), în condiţiile în care Australia este unul dintre principalii producători de GNL ai lumii. Consumul Chinei de GNL a fost aşteptat să crească cu peste 50% în perioada 2014-2016, dar “riscurile pentru o evoluţie [economică] negativă par să fie în creştere”, a descoperit raportul.

O mare parte din această situaţie are de a face cu o creştere a capacităţii gazoductelor din Asia Centrală, dezvoltarea energiei regenerabile sau cererea slabă generată de o economie aflată în proces de încetinire. Pentru prima dată începând cu 2006, China a importat mai puţin GNL în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, adaugă Oilprice.com.

Chiar şi nivelul importurilor petroliere chineze părea să fie oscilant înainte de cea mai recentă tulburare a pieţei. În luna aprilie, importurile petroliere ale Chinei au crescut la un nivel record însă în luna mai au scăzut cu 11%, comparativ cu anul trecut. Mai mult, importurile Chinei ar putea fi temporar impulsionate datorită faptului că guvernul chinez stochează petrol pentru rezervele sale strategice. Dar, după ce încetează să mai cumpere petrol pentru aceste rezerve, apetitul său pentru aurul negru s-ar putea calma. De fapt, creşterea cererii de petrol în China a început deja, în anii recenţi, să se menţină la un nivel constant.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie