Drumul spre o inteligenţă artificială: Facebook, Tesla şi Paypal se unesc într-un proiect de anvergură

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, unul dintre co-fondatorii Facebook, fondatorul paypal, Peter Thiel, Elon Musk, de la Tesla Motors şi actorul Ashton Kutcher sunt printre cei care au decis să investească în Vicarious, o companie din San Francisco care vrea să creeze un creier artificial, care să funcţioneze asemănător cu un creier uman, scrie Daily Mail.
CEO-ul companiei Facebook, Mark Zuckerberg, se pregăteşte să vorbească la o conferinţă de presă la sediul Facebook, 6 iulie 2011, în Palo Alto, California (Justin Sullivan / Getty Images)
Andrei Pricopie
27.03.2014

Fondatorul Facebook - Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz - unul dintre co-fondatorii Facebook, fondatorul Paypal - Peter Thiel, Elon Musk de la Tesla Motors şi actorul Ashton Kutcher sunt printre cei care au decis să investească în Vicarious, o companie din San Francisco care vrea să creeze un creier artificial, care să funcţioneze asemănător cu un creier uman, scrie Daily Mail.

În drumul său spre dezvoltarea unui creier artificial, Vicarious vrea să pună la punct un software care "gândeşte şi învaţă ca un om", care va avea la bază un program ce reproduce funcţionarea neurocortexului cerebral, anume regiunea creierului responsabilă de limbaj, mişcare, gândire, percepţie senzorială şi localizare spaţială.

"Prima tehnologie dezvoltată de noi este un sistem de percepţie vizuală care interpretează conţinutul fotografiilor şi al videoclipurilor într-un mod similar cu cel al gândirii umane. În spatele acestei tehnologii se află un nou concept de programare, numită Reţea Corticală Recursivă", se precizează pe site-ul Vicarious.

Un purtător de cuvânt al Facebook a precizat că Mark Zuckenberg a investit în Vicarious, personal. Potrivit Wall Street Journal, Zuckenberg, Musk şi Kutcher au investit împreună circa 40 de milioane de dolari în acest proiect.

"Vicarious ne aduce mai aproape de un viitor în care computerele percep, îşi imaginează şi gândesc asemenea oamenilor", a declarat Peter Thiel.

Compania din San Francisco anunţa în octombrie 2013 că a dezvoltat un algoritm care rezolvă codurile Captcha, cea mai larg utilizată metodă de a testa capacitatea unei maşinării de a raţiona ca o persoană. Aceste coduri au fost folosite pe Internet pentru a nu permite roboţilor să introducă informaţii în mod abuziv pe site-uri.

Fondatorul Vicarious, Scott Phoenix, a declarat pentru Wall Street Journal că, în cazul în care proiectul va fi de succes, compania sa va fi creat "un computer care gândeşte ca o persoană, dar care nu are nevoie să mănânce sau să doarmă".

Rămâne de văzut ce facem cu şomerii rezultaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor