Droguri de mare risc găsite pe nava Greenpeace capturată de Rusia

Anchetatorii ruşi susţin că au descoperit ceea ce par a fi droguri de mare risc la bordul navei Greenpeace capturate în timpul unui protest de luna trecută în apropierea unei platforme petroliere ruse din Oceanul Arctic.
Activiştii Greenpeace protestează împotriva reţinerii celor 30 de activişti arestaţi în Rusia. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.10.2013

Anchetatorii ruşi susţin că au descoperit substanţe ce par a fi droguri de mare risc, la bordul navei Greenpeace capturate în timpul unui protest de luna trecută în apropierea unei platforme petroliere ruse din Oceanul Arctic, raportează BBC.

Treizeci de activişti Greenpeace au fost reţinuţi de autorităţile ruse de la bordul navei Arctic Sunrise, pentru suspiciunea de "piraterie", după ce aceştia au încercat să urce pe platforma petrolieră.

"Drogurile (aparent esenţă de opiu şi morfină) au fost confiscate în timpul unei percheziţii a navei", a declarat Comitetul de Investigaţie din Rusia.

Opiu în stare brută poate fi folosit pentru a produce morfină sau heroină.

Greenpeace a declarat că orice sugestie că ar fi fost găsite droguri ilegale este o încercare de "defăimare".

"Putem presupune doar că autorităţile ruse se referă la trusele medicale pe care navele noastre sunt obligate să le aibă în conformitate cu legislaţia maritimă", a declarat organizaţia.

Există o preocupare la scală internaţională pentru echipajul de la bordul Sunrise Arctic, ai cărui membri provin din 18 ţări.

Olanda a cerut eliberarea imediată a deţinuţilor, care sunt reţinuţi în portul nordic Murmansk aşteptând procesul.

Şase britanici sunt printre cei arestaţi, iar oficialii Ministerului de Externe al Marii Britanii au discutat cazul cu ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, a fost raportat miercuri.

În declaraţia sa, Comitetul de Investigaţie a precizat că acuzaţiile împotriva unora dintre deţinuţi s-ar putea schimba în lumina noilor dovezi adunate de pe navă.

În afară de substanţele suspecte, au fost găsite echipamente cu "dublu-scop" pe Sunrise Arctic, iar aceste obiecte „ar putea fi utilizate nu numai în scopuri ecologice”.

Anchetatorii încearcă să determine care dintre deţinuţi a fost responsabil pentru „ciocnirea în mod deliberat” a bărcilor ruse de frontieră, punând în pericol vieţile celor care le conduceau, au declarat ruşii.

Greenpeace a răspuns acestor acuzaţii: „Există o politică strictă împotriva drogurilor de agrement la bordul navelor Greenpeace şi orice declaraţii potrivit cărora s-a găsit altceva decât consumabile medicale ar trebui să fie privite cu mare suspiciune”.

„Înainte de a pleca din Norvegia spre Oceanul Arctic, nava a fost verificată de către autorităţile norvegiene care au folosit un câine specializat în depistarea drogurilor, potrivit prevederilor legale. Legile din Norvegia sunt printre cele mai stricte din lume şi nu s-a găsit nimic, deoarece nimic ilegal nu se afla pe navă.”

„Orice afirmaţie că s-au găsit droguri ilegale este o încercare de defăimare, este pur şi simplu o invenţie”, a declarat Greenpeace.

Organizaţia a continuat să respingă acuzaţia de abordare pe care o consideră o "fantezie".

În cadrul unei declaraţii, Greenpeace a prezentat o filmare realizată cu încetinitorul, în care apar şalupa sa şi bărcile pazei de coastă, pentru a evidenţia momentul când acestea s-au atins.

"Ambarcaţiunea Greenpeace se deplasează spre mijlocul babordului bărcii forţelor de securitate iar apoi o atinge în treacăt cu prora, întorcând imediat şi realizând un viraj de 180° la stânga”, a afirmat Greenpeace.

"Filmarea demonstrează în mod clar că acuzaţiile oficiale sunt în întregime false".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor