Proteste pentru susţinerea procurorilor DNA revocaţi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
06.10.2013

Recentul scandal din justiţie trezeşte din nou nemulţumirea oamenilor. Pe reţelele de socializare a fost anunţat pentru duminică, ora 17.00, un miting de protest în faţa sediului DNA din Bucureşti, iar după ora 18.00 în Piaţa Universităţii.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis revocarea din funcţie a şefului secţiei I-a din DNA, Lucian Papici, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru. Lucian Papici, şeful secţiei I-a din DNA, se ocupă de dosarul „Referendumul” al vicepremierului Liviu Dragnea, în care acesta este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Procurorul general a hotărât revocarea din funcţie a lui Papici la scurt timp după ce, pe data de 23 septembrie, îl numise în funcţie pentru o perioadă de trei luni.

Premierul a explicat că decizia de revocare a lui Papici a fost luată pentru că i s-a terminat mandatul şi este de părere că acesta este „procuror băsist, morarist, macovist” şi, de asemenea, că “a făcut dosare politice”.

Traian Băsescu, Monica Macovei, precum şi alţii susţin că încetarea mandatului lui Lucian Papici a fost menită să prevină închiderea dosarului Liviu Dragnea şi îl acuză pe Victor Ponta că a intervenit în justiţie. Legat de această demitere, preşedintele Băsescu a declarat că ”s-au băgat cu bocanci în justiţie de dragul lui Dragnea”.

Protestul de duminică are drept scop protejarea independeţei procurorilor în general şi denunţarea înlăturării fără temei a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru din functiile de sef Sectia I anticorupţie a DNA şi respectiv de adjunct la aceasta secţie, de către procurorul general Tiberiu Niţu.

Pe pagina evenimentului denumit ”Protest in faţa DNA pentru apărarea statului de drept şi a Justiţiei din Romania” se preciează:

„În ultimii ani activitatea susţinută a procurorilor DNA şi a unor complete de judecată libere si curajoase au adus o mare schimbare în bine in societatea românească. Aerul a devenit mai respirabil datorită faptului că politicieni corupţi din mai multe partide au fost condamnaţi pe baza legilor in vigoare. Dar iată ca regimul Ponta a avut în această săptamână o intervenţie brutală faţă de activitatea DNA prin revocarea nemotivată a delegării procurorilor Papici şi Alexandru de la conducerea secţiei I la doar 8 zile după ce fuseseră delegaţi şi in contextul finalizării unui dosar în care este inculpat un membru important al Guvernului.

E momentul să ne arătam solidaritatea cu procurorii DNA şi să apărăm funcţionarea liberă a justiţiei.

Te aşteptăm să strigăm din nou împreună: “Noi votăm DNA!” Free DNA!

În aceeaşi zi, în Piaţa Universităţii, începând cu ora 18 este organizat un alt protest” împotriva imixtiunii politicului în justiţie”.

”Procurorii care s-au ocupat cu dosarele de corupţie: Lucian Papici şi Mariana Alexandru au fost schimbaţi din funcţie la intervenţia primului-ministru Victor Ponta, în momentul în a fost finalizizat dosarul prim-viceprim-ministrului PSD Liviu Dragnea, suspectat de fraude la Referendumul din 2012. Considerăm imixtiunea lui Victor Ponta ca un atac agresiv asupra statului de drept şi al independenţei justiţiei.

Va invităm pe toţi cei care consideraţi că intervenţia lui Victor Ponta este un atac la independenţa justiţiei, la ieşirea în stradă, protest împotriva imixţiunii politicului în problemele justiţiei”, au declarat organizatorii protestului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor